Peter Petrovčič

 |  Mladina 10  |  Politika

Proti krizi na dinajski način

Večje slovenske občine konkretnih rešitev za čas recesije še niso predvidele, čeprav obljubljajo vse ta hip privlačne ukrepe. Na ministrstvu za finance pa tudi ne predvidevajo večjih, neposredno s krizo povezanih težav na ravni občin. Zato pa so ambiciozen načrt recimo sprejeli v avstrijski prestolnici, na Dunaju. Njihov glavni cilj naj bi bila zaščita delovnih mest in podjetij, kar naj bi dosegli s konjukturnim paketom v vrednosti 673 milijonov evrov.
Ta denar bodo vložili v gradnjo infrastrukture, sanacijo in vzdrževanje bolnišnic in negovalnih domov, termično sanacijo objektov, kvalificiranje delavcev, podporo malim in srednjim podjetjem ter v turizem in okoljevarstvo. Mestna ministrica za finance in gospodarstvo ter podžupanja Renate Brauner pojasnjuje, da so »v okviru rednega proračuna finančno podporo gospodarstvu zvišali za 30 odstotkov, sredstva za pospeševanje internacionalizacije podvojili na 2 milijona evrov za mala in srednja podjetja, ki imajo do 250 zaposlenih, za podjetja, ki delujejo samo doma, pa smo spremenili financiranje, ki predstavlja sredstva v višini enega milijona evrov«.
Ne glede na krizo - oziroma morda prav zaradi nje - pa so se na Dunaju odločili, da bo vrtec odslej brezplačen za vse otroke in ne zgolj za tretjino socialno najbolj ogroženih otrok kot doslej. Gre za ukrep, ki zadeva celotno predšolsko vzgojo v zvezni deželi, celo zasebne vrtce, in naj bi pomagal predvsem srednjemu sloju, ki bi ga lahko v dlje trajajoči krizi prizadelo razmeroma največje znižanje standarda.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.