Jure Erznožnik

 |  Mladina 13  |  Družba

Številke resnice

»Papeževo poslanstvo je razširjati resnico, tudi kadar gre za tako žgoče teme, kot sta aids in kondom«

Zadnjega marca je spletna stran časnika rimske kurije L''Osservatore romano objavila članek Lucette Scaraffie z naslovom Številke resnice, v katerem avtorica pravi, da je Benediktovo poslanstvo razširjati resnico, tudi kadar gre za tako žgoče teme, kot sta aids in kondom v povezavi z nedavnim papeževim obiskom v Afriki. Sklicuje se na »enega najbolj slovitih evropskih dnevnikov«, Daily Telegraph, ki naj bi edini zbral pogum in dal papežu prav; čeprav naj bi šlo za občutljivost človeške stiske, pa naj papež ne bi mogel ravnati drugače kot govoriti resnico. Članek v L''Osservatore romano poučuje o pojavu in hitrem širjenju aidsa v osemdesetih letih minulega stoletja, predvsem v Združenih državah, zaradi preveč liberalnega odnosa do spolnosti, tako imenovanega razvoja, metropolitizma in sodobnih prevoznih sredstev. Zahodni svet naj bi obrambo pred boleznijo zasnoval izključno na uporabi kondoma, saj naj ne bi bil pripravljen zavreči svojega načina življenja, kondom pa naj bi vsiljeval tudi Afriki, čeprav naj bi se zavedal, da ne gre za 100-odstotno varno zaščito. »Kondom daje občutek varnosti, ki je v odnosu z drugimi ljudmi lahko nevaren«. Pa tudi sicer naj bi bila spolnost s kondomom nevarna, »saj se lahko, kot opozarjajo podrobna navodila za uporabo, natisnjena na zavojčkih s prezervativi, ti zaradi vročine poškodujejo, poškoduje pa jih lahko tudi raskava koža na rokah, kakršno imajo pogosto fizični delavci«(!). Farmacevtska podjetja naj bi razširjala »legendo« o zajezitvi števila okužb z uporabo kondoma le zaradi lastnih tržnih interesov. Edina država, ki naj bi ji uspelo doseči spodbudne rezultate v boju z boleznijo, naj bi bila Uganda: s programom ABC (A = vzdržnost, B = zvestoba, C = uporaba kondoma), ki naj sicer ne bi bil povsem v skladu s cerkvenimi stališči, naj bi dosegla 60-odstotni upad spolnosti z več partnerji in tako dokazala, da sta vzdržnost in zvestoba pomembnejša dejavnika od uporabe kondoma.
Številne zahodne države naj bi zavračale resnico Benedikta XVI. tudi iz povsem ekonomskih razlogov - kondomi so namreč dragi, vzdržnost in zvestoba pa sta zastonj. Poleg tega naj bi, če bi dali prav cerkvi glede temeljnega vprašanja spolnega obnašanja, »naredili korak nazaj v razumevanju spolnosti, ki jo zgolj kot hedonistično in rekreativno danes pojmujemo kot pomemben dosežek našega časa«. Kondomu naj bi pripisovali sposobnosti, ki jih nima, in se tako zavajali, da nam ni treba v naših življenjih ničesar spreminjati. Papeževe besede naj bi kritizirali predvsem zaradi tega, ker naj bi razkrivale ideološko laž, v kateri živimo. »A Benedikt XVI., ki je to dobro vedel, je ostal zvest svojemu poslanstvu, govoriti resnico.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.