Darja Kocbek

 |  Mladina 19  |  Ekonomija

Skopi podatki o državnih pomočeh

Ni podatkov, za katere družbe utegne slovenski davkoplačevalec poleg Mipa in Pomurke še vračati državno pomoč Bruslju

Ko so pomoči še prihajale ...

Ko so pomoči še prihajale ...
© Bobo

Vse kaže, da bo Slovenija v evropski proračun morala vrniti dober milijon evrov državne pomoči za Mip in Pomurko, ker sta družbi šli v stečaj prej kot v petih letih po prejemu pomoči. V krizi, ko je likvidnost proračuna vse slabša, zna biti to še poseben problem. Poleg tega bodo morali davkoplačevalci vračati denar, ki ga je kot pomoč iz bruseljske blagajne dobila družina Volk kot lastnica Mipa in Pomurke, ki nima nič skupnega z javnim sektorjem in davkoplačevalci. Koliko in katera podjetja so v zadnjih petih letih dobila enako pomoč, nam na evropski komisiji in ministrstvu za gospodarstvo niso odgovorili.
Z evropske komisije odgovora do zaključka redakcije sploh nismo prejeli, na ministrstvu za gospodarstvo pa so potrebovali ves dan, da so nam sporočili, naj se obrnemo na ministrstvo za finance. Tako nam ni uspelo izvedeti, za koliko denarja in za katera podjetja, ki so na robu preživetja, utegne slovenski davkoplačevalec še vračati denar v Bruselj.
Mip in Pomurka sta prvi družbi, ki sta dobili državno pomoč v skladu s predpisi EU in sta prej kot v petih letih po prejemu te pomoči šli v stečaj. Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je za POP TV povedal, da bo škoda za državo znašala 2,6 milijona evrov, če v stečajni masi tega denarja ne bo. Od omenjenega zneska bo treba polovico vrniti v proračun EU. Ministrstvo za finance v poročilu o državnih pomočeh v letih 2005, 2006 in 2007 navaja, da je bilo v Sloveniji v letih 2005, 2006 in 2007 dodeljenih po 267 milijonov evrov državnih pomoči. V letu 2005 je bilo na področju industrije in storitev dodeljenih za 164 milijonov evrov državnih pomoči, v letu 2006 188 milijonov evrov in v letu 2007 za 166 milijonov evrov, piše v poročilu ministrstva za finance.
Konec leta 2002 je bil sprejet Zakon o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. Na podlagi tega zakona je bila v letu 2003 potrjena shema pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. Na predlog ministrstva za gospodarstvo je Iskra Semič leta 2006 dobila 1,4 milijona evrov, družba Glin IPP je leta 2005 za prestrukturiranje dobila slabih 77 tisoč evrov pomoči, Javor Pivka pa leta 2006 slabih 38 tisoč evrov (skladnost pomoči za Javor z evropsko zakonodajo je preverjala evropska komisija). V letu 2004, ki je letos mejno leto za vračilo pomoči, je 4,8 milijona evrov državne pomoči dobila tudi družba IUV, a očitno ta pomoč ni bila takšna, da bi jo bilo v primeru stečaja treba vrniti. Leta 2004 je 4,8 milijona evrov pomoči za prestrukturiranje dobila tudi Mura. Družbi Trikon in Mont, ki sta leta 2003 dobili 92 tisoč in 102 tisoč evrov pomoči, sta šli leta 2005 v stečaj, očitno tudi tega denarja ni bilo treba vrniti.
V letu 2004 so pomoč za prestrukturiranje dobile še družbe Inles (392 tisoč evrov), Steklarna Rogaška (2,6 milijona evrov), Marles (807 tisoč evrov), Svea Lesna industrija Litija (905 tisoč evrov), Novoles (2 milijona evrov) in Novoteks Tkanina (355 tisoč evrov). Slednja je od leta 2005 v stečaju. To so podjetja, ki so navedena v poročilu ministrstva za finance. Za nekatere pomoči so navedeni le programi, zato ni mogoče ugotoviti, katera podjetja so jih prejela.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.