Borut Mekina

 |  Mladina 20  |  Politika

Grešni kozel

Veselinovič je z odstopom plačal za Kramarjeve grehe

Odhaja...

Odhaja...
© Borut Krajnc

»Tako kot je prišel, tako je tudi odšel - politično,« je bil najpogostejši komentar ob razrešitvi prvega moža NLB Draška Veselinoviča. Da je bil Veselinovič nastavljen politično, v dogovoru med LDS in Borutom Pahorjem, verjetno ni dvoma. Da je odšel zaradi političnih pritiskov, pa je tudi črno na belem. Čeprav je sam ponudil odstop, je bila odločitev nadzornikov dejansko presenečenje. In sicer zato, ker je odhajajoči nadzorni svet njegov odstop sprejel na svoji zadnji seji, in to v trenutku, ko banka prvič v svoji zgodovini na mednarodnih trgih izdaja obveznice. Po nekakšnih strokovnih kriterijih bi bilo verjetno res bolje, če bi v tem ključnem času dveh mesecev ostal na čelu.
Politika je bila do Veselinoviča v resnici bolj stroga kot do njegovega predhodnika, Marjana Kramarja. Kajti prve informacije o tem, da NLB še kar naprej podaljšuje t. i. tajkunske kredite Pivovarni Laško in lastnikom Istrabenza ter da z začasnimi odkupi deležev v mreži skupine pomaga Bošku Šrotu pri likvidnostnih težavah, so bile vladi in politikom znane že v sredini decembra. Zadnji tajkunski kredit je bil denimo Laškemu podaljšan konec decembra 2008, pa tedaj nihče ni zahteval takojšnjega Kramarjevega odstopa. Veselinovič je torej prej kot za svoje plačal za Kramarjeve napake in za napake starih članov uprave, ki pa še vedno sedijo v svojih foteljih in ki tudi ne čutijo potrebe po samokritiki. Na dan, ko je Veselinovič pojasnjeval razloge, zaradi katerih je ponudil odstop, so preostali člani uprave z ironijo zavračali javne klice, naj sledijo svojemu nadrejenemu. Češ da so v preteklosti ravnali pravilno in da bi preveč samokritike škodilo poslom.
Pa so, ti kadri, poleg politične napake storili tudi kakšno »strokovno«? Javnost seveda nima na voljo vseh informacij o konkretnem primeru. Toda nekaj je neizpodbitno: nihče izmed navadnih smrtnikov ne bi od banke dobil dolgoročnega stanovanjskega kredita z nizko, (kratkoročno) obrestno mero. Zakaj naj bi ga Boško Šrot? Bivša uprava, s Kramarjem na čelu, se je šla ustvarjalno knjigovodstvo. Zaradi krojenja lepih bilanc so podjetjem, tudi Pivovarni Laško, odobrili sicer kratkoročne kredite, ki so jih podaljševali iz leta v leto. Kramar je zato dobil milijonsko nagrado, Veselinoviča pa je odneslo. Vendar se zdi, da je Veselinovič sedaj kljub temu v prednosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.