Borut Mekina

 |  Mladina 20

Alkotesti z napako

Policija uporablja nezanesljive merilnike

Slovenska policija uporablja za ugotavljanje alkoholiziranosti dve vrsti naprav, tako imenovane alkoskope, ki zgolj dopuščajo sklepanje na stanje pod vplivom alkohola, kar pomeni, da niso popolnoma zanesljivi, in tako imenovane etilometre - uradne merilnike, ki imajo status zakonitih meril. Iz slovenske policije sporočajo, da imajo za zdaj v uporabi 15 merilnikov alkoholiziranosti proizvajalca Dräger tip 7110. Merilnik naj bi imel ustrezen certifikat in je skladen s predpisi, na policiji pa naprave tudi redno preverjajo in overjajo. Če vas torej, domnevno pod vplivom alkohola, preverijo z drägerjem 7110, ugovora pred sodnikom ne morete imeti. Ali pač?
Omenjena naprava nemškega proizvajalca, ki deluje s pomočjo gorilnih celic in infrardečega detektorja, je prišla v uporabo po svetu okrog leta 2003. Že tedaj se je v nekaterih primerih pojavil sum, da ne deluje pravilno. V enem izmed sodnih postopkov proti državi New Jersey je tožilec končno dosegel, da je sodišče na ogled dobilo izvorno kodo alkotesta, ki je podjetje sprva ni hotelo razkriti, saj naj bi šlo za poslovno skrivnost. A ko je sodišče kodo izročilo v pregled sodnim izvedencem in jo dalo na preizkus, so našli za celo mravljišče nepravilnosti. Ugotovili so, da programska oprema naprave temelji na čipu iz leta 1970. Od tedaj so programsko opremo neprestano dopolnjevali, tako da so se potencialne napake zgolj seštevale. Naprava naj bi imela kar 19.400 potencialnih napak, ena izmed njih je denimo, da mora biti pretok vpihanega zraka vsaj 32-krat zapored prevelik, da naprava sploh sporoči napako.
Glavna napaka Drägerja 7110, ki ga uporablja tudi slovenska policija, pa je, da programska oprema iz neznanega razloga zmanjšuje natančnost. Merilnik je denimo sposoben v zraku zaznati 4096 različnih vrednosti alkohola, a program nato to zmanjša na le 16 možnih vrednosti. Tudi povprečje meritev je izračunano nepravilno, saj naprava ne deli seštevka vseh meritev s številom meritev, ampak sprva izračuna povprečje prvih dveh meritev in nato doda tretjo meritev, zaradi česar imata prvi meritvi večjo težo. V več kot tri leta trajajočem sporu sodišče naprave ni prepovedalo, saj je napačni izračun odvisen od posameznega primera, ki ga mora individualno presojati sodišče. Je pa ameriški sodnik kljub temu omejil uporabnost omenjene naprave. Dokler naprav policija ne bo nadgradila, denimo s senzorjem temperature vpihanega zraka, morajo policisti izmerjeno vrednost zmanjševati za 6,58 odstotka.
Mimogrede, podjetje Dräger je napravo že nadomestilo z novim tipom, 9510, ki temelji na operacijskem sistemu Windows, napravo pa je mogoče celo priključiti na splet. In verjetno vanj tudi vdreti od zunaj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.