Vanja Pirc

 |  Mladina 20

Prestavljeno poročilo

Brez obravnave poročila varuhinje Miše Molk

V torek je potekala seja programskega sveta RTV Slovenija in glede na dnevni red naj bi na njej obravnavali tudi prvo letno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Miše Molk. Potem ko je Molkova že dobila besedo in je že spregovorila o pobudi za oblikovanje posebne varuhove TV-oddaje, pa je svetnik Peter Jančič predlagal, da poročila varuhinje tisti dan vendarle ne bi obravnavali, češ da je zelo obsežno in bi morali o njem najprej razpravljati posamezni odbori programskega sveta. Nepričakovani predlog je bil sprejet, svetniki bodo poročilo predvidoma obravnavali sredi junija.
Poročilo po naših podatkih obsega 34 strani. Varuhinja je v njem popisala 386 predvsem kritičnih odzivov gledalcev in poslušalcev, ki jih je prejela med lanskim in letošnjim majem, največ, kar 69, pa se jih nanaša na novembrsko umestitev igrane nadaljevanke Strasti v termin večerne risanke. Tudi sicer so bili odzivi na TV-oddaje štirinajstkrat pogostejši od odzivov na radijske oddaje. Gledalce je zmotil denimo Vladimir Vodušek, za katerega so menili, da je »za vodenje take oddaje nesposoben«, da jo vodi »diletantsko« in hkrati »deluje 'prestrašeno','raztrgano', 'nepovezovalno'«, voditelj Odmevov Tomaž Bratož, ki »slabo obvlada problematiko, preveč maha z rokami in papirji ter prekinja goste na nepravih mestih«, ali pa Rosvita Pesek, ki naj bi se v predvolilnih soočenjih vedla »arogantno, vzvišeno« in »neprofesionalno«. Gledalci so komentirali tudi Emo in Evrovizijo, bili so kritični do neprimernih terminov oddaj Hri-bar in Glasbeni spomini z Borisom Kopitarjem ter do sočasnega predvajanja oddaj Polemika in Studio City. Ogorčeni so bili nad ukinitvijo Resnične resničnosti in prepogostim pojavljanjem duhovnikov v oddaji Piramida, sploh, ker ni šlo za »znane, vplivne, ampak povsem navadne, povprečne«. Najbolj pa so jih zmotile ponovitve, ki so na TVS poleti obsegale več kot 10 odstotkov programa. Nekatere njihove želje so na RTV uslišali, drugih ne, glede nekaterih pa je varuhinja pripravila konkretne predloge.
Ker se večina odzivov, ki jih je zbrala varuhinja, nanaša na TV-oddaje, bo moral svetnikom najverjetneje največ pojasnjevati direktor TV Slovenija Jože Možina. Ta je, tik preden je Molkova dobila besedo, ki jo je potem sicer kmalu izgubila, verjetno povsem po naključju skočil iz sejne dvorane.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.