Na potezi je Zveza združenj borcev

Če želi Zveza združenj borcev ohraniti vrednote NOB, mora njeno vodstvo samo in javno pozvati svoje člane k pričevanju

Dr. Spomenka Hribar, filozofinja in sociologinja

Dr. Spomenka Hribar, filozofinja in sociologinja
© Matej Leskovšek

Stvar je zelo preprosta: ko raziskuješ povojne poboje, poiščeš ljudi, ki kaj vedo - včasih se kdo tudi sam javi. Pogovor steče, nekaj malega povedo - potem pa je konec. Tisti, ki kaj vedo iz osebne skušnje, ne povedo vsega, kar vedo, ker se (še danes!) bojijo; tisti, ki so bili udeleženi na krivdni strani - in kar precej jih je, ki bi radi spregovorili, da si olajšajo dušo -, nekaj povedo, potem pa je konec. Ker »sem zavezan k molku«! Tudi meni je eden njih obljubil, da mi bo pred smrtjo »vse povedal«, potem pa se je - dobesedno! - pogreznil v molk. Nisem ga mogla prepričati z nobenim nagovarjanjem in ne z obljubo, da ne bom nikomur povedala, kdo mi je kaj povedal. Niti tega mi ni razložil, kaj pravzaprav pomeni njegova trditev, »da je zavezan k molku«. Je to prisega, podpis kakšne izjave, namerna, dogovorjena »zarota molka«? Ali kaj? Pred napovedano »izpovedjo« ga je prehitela smrt. Ko sem vprašala njegovo ženo, ali je zapustil kakšne zapiske, je odgovorila, da ne. Se pravi, da je svojo izpoved, svoje vedenje dobesedno premolčal v večni molk.
Naj povem, da smo v komisiji za povojne likvidacije, ustanovljeni po volitvah (vodil jo je gospod Nace Polajnar), tudi razmišljali o tem, da bi predlagali Zvezi združenj borcev, naj pozove svoje člane, da bi sodelovali pri raziskavah povojnih dogodkov (saj nam nobena od povabljenih prič ni nič povedala!) - pa je bila »vladavina« Demosa prekratka, da bi to izpeljali. Leta 1999 je tedanja generalna državna tožilka naročila vsem tožilstvom, naj naredijo vse, da se povojne zadeve raziščejo. Tedaj se je začela raziskava »Sprava«, ki jo od začetka vodi gospod Pavel Jamnik. Gospa Cerarjeva trdi, da je ves čas delal korektno, po vseh pravilih policijskega, kriminalističnega raziskovanja. Kakor naša komisija, je očitno tudi on vedno znova naletel na »zid molka«!
Torej za nekakšno »zaporo« svobodnega govora gotovo gre! To domnevo izvajam iz dejstva, da Zveza združenj borcev NOB niti enkrat, ampak niti enkrat samkrat ni pozvala svojih članov, naj povedo, ali kaj vedo in kar vedo o povojnih pobojih, zato da bi čim prej prišli do resnice, do čim bolj celovite slike, kaj in zakaj se je dogajalo in dogodilo, kar se je dogodilo - in nas še danes obremenjuje! To naj bi povedali ne le zavoljo resnice in pomiritve, temveč še posebej zato, da bi oprali madež revolucionarnega nasilja z narodnoosvobodilnega boja! Ob tem, ko si Zveza združenj borcev prizadeva za »ohranjanje vrednot NOB«, tistega, kar bi edino lahko opralo NOB in ohranilo njene vrednote, namreč razkritje zločinov revolucije, ne stori! Na potezi je torej Zveza združenj borcev za vrednote NOB, da tak poziv čim prej razglasi!
In kaj je rekel gospod Pavel Jamnik na seji parlamentarne komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti? Navajam po Mladini: »Prosil bi predstavnika Zveze borcev, da nekako le javno sporoči svojim članom, da če že sami večkrat javno izjavljajo, da želijo, da se ta dejanja raziščejo, da naj nam ljudje, ki kaj vedo o tem, povedo, še posebej tisti, ki se sedaj skrivajo za tako imenovano zavezo molčečnosti.« Kaj je v tem vprašanju in pozivu spornega? Šlo je 1. za prošnjo predstavniku Zveze borcev, 2. naj sporoči svojim članom ..., naj nam ljudje, ki kaj vedo, povedo, 3. še posebej tisti, ki se skrivajo(!!!), 4. za tako imenovano (!) zavezo molčečnosti. Jamnik ni trdil, da ta zaveza molčečnosti je taka, da bi jo lahko dobesedno vzel in potem »analiziral« s pravnega in ne vem kakšnega vidika še! 5. Na ta način bo Zveza borcev potrdila, dokazala, da je mislila resno, ko je izjavljala, da želi, da se povojne likvidacije raziščejo ... Da ni vse samo »blef«, dodajam jaz.
Da je potem predsednica komisije Eva Irgl »zavezo molčečnosti« vzela dobesedno in terjala odgovor od gospoda Janeza Stanovnika, je drugo! Je stvar njene interpretacije, ki je na podlagi Jamnikovih besed sicer možna (še posebej, če o stvari malo veš!), vendar je iz citata očitno, da je Jamnik izrekel »tako imenovano zavezo molčečnosti«. Navadno »tako imenovana« pomeni opozorilo prav na to, da zadeve ne gre jemati dobesedno!
Vsa pravniška mnenja (o katerih ne dvomim, da so točna) v tem primeru nimajo mesta, ker nihče ni trdil, da gre za pravniška vprašanja, ampak za etična!
Toda odgovor gospoda Janeza Stanovnika, predsednika Zveze združenj borcev NOB, je sporen in sprenevedav! Izjava, da je Zveza borcev »civilnodružbena organizacija«, danes drži. Ali bi vsaj morala držati! A da je bila v preteklosti to politična organizacija, hrbtenica oblasti partije, se je očitno »pozabilo«. In tedaj je Zveza združenj borcev izrecno budno pazila na to, da ne bi kdo »blatil narodnoosvobodilnega boja in revolucije«!! - to je bil tedaj uveljavljen žargon (danes se je »revolucija« kar nekam »izgubila« in kakšen resen pravnik in nekdanji profesor celo sprašuje, kdaj, kje pa je bila revolucija?!). Da se gospod Stanovnik sam ne zaveda, kaj je rekel, ko je izjavil, da je Zveza združenj borcev NOB »civilnodružbena organizacija«, je razvidno iz njegovega stališča: »(...) S svoje strani bom o tem obvestil gospo ministrico za notranje zadeve, da v dogovoru s šefom policije zadevo razišče in primerno ukrepa.« Gospod Stanovnik bo torej pozval ministrico in šefa policije, naj ustrezno ukrepata! Se to spodobi civilnodružbeni organizaciji, ki ji je mar, da se zadeve čim prej raziščejo, ali je zapoznela reakcija predstavnika organizacije, ki je nekoč ukazovala, kako naj se zadeva razišče in kako naj se primerno ukrepa!
In ob vsem tem Jamnik ni trdil, da gre za zaroto molčečnosti; povedal je le svojo izkušnjo, to, kako se ljudje, ki kaj vedo, celo »skrivajo za tako imenovano zavezo molčečnosti«!
Zelo obžalujem, da je tokrat - na moje veliko presenečenje - Mladinin novinar šel še dlje, ko je zapisal, da je Mladina na policiji vprašala, »ali nameravajo zoper njega (Jamnika) sprožiti disciplinski postopek, ali se bo vsaj (Jamnik) opravičil«? Zakaj naj bi se Jamnik opravičil? In da pravzaprav kliče nad njega sankcije - je za časopis, ki je dolga leta zavezan varovanju pravice do svobodnega govora, nekaj povsem novega in zame res presenetljivega!
Mladinino vprašanje preseneča v moralnem smislu, odgovor urada generalnega direktorja policije, torej represivnega organa države, pa zbuja skrb, saj se glasi: »V zvezi z vašimi vprašanji vam sporočamo, da še preverjamo vse podrobnosti sodelovanja Pavla Jamnika v državnem zboru in da bo v. d. generalnega direktorja policije na podlagi končnih ugotovitev sprejel morebitne ukrepe.« Kakšne ukrepe? Ga boste vrgli iz službe? Ali ga boste premestili? Ali pa le osamili v kakšni sobici, brez možnosti dela (kot je bilo v preteklosti toliko primerov na različnih ministrstvih)? Ali pa mu boste »le« odvzeli pravico do javne besede o svojem delu?
Se bo spet - zdaj z levega konca - začel »lov na čarovnice«? In to na človeka, ki je sprejel in opravljal delovno nalogo, ki je vestno in sočutno raziskoval povojne poboje zato, da bi končno prišli do dejstev - če že ne do zaokrožene resnice, katere možnost odkriti je zakopana v jamah skoraj šestdesetletnega zakrivanja! Zdaj pa naj bo kaznovan zaradi »tako imenovane zaveze molčečnosti«, za katero se nekateri »skrivajo«! Sankcije zoper Jamnika bi pomenile, da se vrača čas »verbalnega delikta«! Na pobudo Mladine in Zveze združenj borcev za vrednote NOB!
Če že hoče biti Mladina zvesta svoji tradiciji resnicoljubnosti in svobodoljubja in priti do »vseh podrobnosti« in če hoče odkriti, kaj se (metaforično ali dejansko) skriva za besedno zvezo »zaveza molka« oziroma »zaveza molčečnosti«, potem naj si skuša odgovoriti na vprašanje - naj navedem še svojo skušnjo -, zakaj je bil moj dobronamerni esej Krivda in greh, ki je spregovoril o povojnih pobojih, tri leta v bunkerju, državni tožilec pa je resno zapisal: »Če bomo izid knjige prepovedali, bomo morali Spomenko Hribar zapreti.«
In kako to, da desetletja ni proniknila na dan resnica o povojnih likvidacijah?! Hic Rhodus - hic salta!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.