Noam Chomsky

 |  Mladina 20  |  Svet

Mit o nedolžnem mestu na hribu

Mučenje v Guantanamu je samo eden izmed številnih primerov v ameriški zgodovini

Guantanamo

Guantanamo

Zapisi o mučenju, ki jih je objavila Bela hiša, so povzročili šok, ogorčenost in osuplost. Šok in ogorčenje sta razumljiva - zlasti ob nedavno objavljenem poročilu senatnega odbora za oborožene sile, v katerem piše o ravnanju s priporniki, ki je doslej imelo oznako zaupno.
Poleti 2002, razkriva poročilo, so nadrejeni začeli vse bolj pritiskati na zasliševalce v zalivu Guantanamo, naj ugotovijo povezavo med Irakom in Al Kaido. Z mučenjem so iz pripornika končno iztisnili »dokaze«, s katerimi so naslednje leto upravičili Bushev in Cheneyjev napad na Irak.
A od kod presenečenje nad zapiski o mučenju? Tudi brez preiskave smo upravičeno domnevali, da je Guantanamo mučilnica. Zakaj bi bili sicer tamkajšnji priporniki zunaj dosega pravice - mimogrede, to je kraj, ki ga Washington izrablja v nasprotju z dogovorom, ki ga je s puško na čelu izsilil od Kube. Izgovor, da gre za varnostne razloge, težko jemljemo resno.
Splošnejši razlog, zakaj ne bi smeli biti presenečeni, je, da je bilo mučenje nekaj običajnega že od prvih dni osvajanja državnega ozemlja in tudi kasneje, ko so se državni podvigi »otroškega imperija« - kot je George Washington poimenoval novo republiko - preselili tudi na Filipine, Haiti in drugam.
Mučenje je bilo še najmanjši od številnih zločinov agresije, ustrahovanja, razdiranja in gospodarskega stiskanja, ki mečejo temno senco na ameriško zgodovino, pa tudi na zgodovino drugih velikih sil. Nova razkritja so zgolj spet opozorila na nasprotje med tistim, za kar se zavzemamo, in tistim, kar počnemo.
Odziv je bil silovit, vendar se ob tem zbujajo pomisleki. Kolumnist New York Timesa, Paul Krugman, ki je med najbolj glasnimi in neposrednimi kritiki Bushevih prestopkov, piše, da smo bili »narod moralnih idealov« in da pred Bushem »naši voditelji nikoli niso tako do konca poteptali vsega, za kar se zavzemamo«.

Dogma o drugačnosti

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.