Urša Marn

 |  Mladina 21  |  Politika

Zadolžena Ljubljana

Ljubljanski župan Zoran Janković se je v času recesije namesto za varčevanje odločil za zadolževanje za investicije

/media/www/slike.old/mladina/ljubljanazoran_jankovi_20080916_7368_b5.jpg

© Borut Peterlin

Vlada in državni zbor zaradi krize že več mesecev varčujeta in sprejemata ukrepe, takšnega ravnanja pa na občinski ravni ni opaziti. Pred dnevi je bil sprejet rebalans proračuna mestne občine Ljubljana. Poglejmo nekaj številk. Proračunski izdatki so višji za dobrih 37 milijonov evrov. Zadolževanje za investicije je višje za 21 milijonov evrov. Proračunski primanjkljaj pa bo ob koncu leta namesto prvotno predvidenih 4,3 milijona evrov znašal skoraj 27 milijonov evrov oziroma kar šestkrat več. Mestna uprava pod vodstvom župana Zorana Jankovića sicer napoveduje, da bodo proračunski prihodki do konca leta višji za skoraj 15 milijonov evrov, predvsem na račun višjih prilivov iz naslova dohodnine ter višjih prihodkov od prodaje zemljišč. Optimistična ocena o prodaji zemljišč bi bila logična v času visoke gospodarske rasti, v recesiji pa je skrajno vprašljiva. Janković je že marca sam ugotavljal, da so zaradi gospodarske krize »prihodki občine od prodaje premoženja majhni, večjih nepremičnin skoraj ni mogoče prodati«.
Ker je na ravni države zaradi nizke gospodarske aktivnosti prišlo do velikega izpada davčnih prihodkov, vlada Boruta Pahorja pripravlja že drugi rebalans državnega proračuna, s katerim namerava krepko oklestiti večino prvotno načrtovanih investicijskih izdatkov. In Janković? Sledi teoriji, da je treba v času recesije v infrastrukturo vlagati v enakem ali celo višjem obsegu. Po tej logiki je bil z večino glasov svetnikov Jankovićeve liste izglasovan rebalans proračuna, ki županu omogoča, da se do konca leta zadolži za 31 milijonov evrov in tako celoten občinski dolg poveča na skoraj 139 milijonov evrov. Zadolženost MOL bo ob koncu leta le za deset milijonov evrov nižja od najvišjega možnega obsega zadolževanja, ki si ga Ljubljana lahko privošči po zakonu o financiranju občin. Za kako skrb zbujajoč znesek gre, pove naslednja primerjava: ob koncu leta 2006, ko je županovanje prevzel Janković, je celoten dolg mestne občine Ljubljana znašal 57 milijonov evrov. Do konca leta 2007 je narasel na 62 milijonov evrov ali za dodatnih pet milijonov evrov, do konca lanskega leta na 108 milijonov evrov ali za dodatnih 46 milijonov evrov, do konca letošnjega leta pa naj bi narasel na skoraj 139 milijonov evrov ali za dodatnih 31 milijonov evrov. Jankoviću bo zadolženost občine v treh letih mandata uspelo povečati za 82 milijonov evrov. V tem smislu iz dneva v dan postaja bolj podoben nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši, ki je za seboj zapustil tako osiromašen državni proračun, da sedanja vlada v njem ne najde nobene zaloge, ki bi jo lahko aktivirala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.