Darja Kocbek

 |  Mladina 23  |  Ekonomija

Slovo Petrolove uprave

Podjetje zdaj potrebuje strokovno usposobljeno in kredibilno vodstveno ekipo

Marko Kryžanovski

Marko Kryžanovski
© Matej Leskovšek

Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski in člani Igor Irgolič, Alenka Vrhovnik Težak in Boštjan Napast so se z nadzornim svetom sporazumno dogovorili za prenehanje mandata. Kryžanowskemu in Irgoliču je mandat prenehal že takoj v ponedeljek, Vrhovnik Težakova in Napast pa bosta ostala v Petrolovi upravi najkasneje do 30. avgusta, so se dogovorili z nadzorniki. Nekdo podjetje pač mora voditi, ne nazadnje je Petrol največji slovenski naftni trgovec. V njegovih rokah je v največji meri oskrba slovenskega gospodarstva in državljanov z naftnimi derivati, pa tudi drugimi energenti, zlasti zemeljskim plinom. V kar nekaj občinah ima Petrol koncesijo za dobavo zemeljskega plina, je tudi pomemben lastnik slovenskega dobavitelja zemeljskega plina Geoplina.
Petrol je ena najpomembnejših družb v Sloveniji, zaradi tega ima že ves čas v njej interese politika. Za politiko je Petrol podjetje, kjer se pretaka ogromno denarja. Kjer se pretakajo ogromne vsote denarja, je v nepreglednem sistemu, kakršnega imamo v Sloveniji, vedno veliko pipic, skozi katere odtekajo evri v žepe tistih, ki so pri koritu. V energetiki se sklepajo milijonski in tudi milijardni posli.
Petrol pa zaradi ponesrečenega poskusa prevzema Istrabenza in nekaterih naložb na Balkanu ni več takšna zlata jama, kot je bil doslej. Marsikatera pipica, ki je napajala posvečene, bo poslej ostala suha. Dobički so se spremenili v izgubo - z rednim poslovanjem družba sicer še vedno ustvarja dobiček -, družba je oslabljena in potrebuje sanacijo. Sanacijo, ki ga bo spet vrnila na stare tirnice, med uspešne družbe, ki se ne ukvarjajo s špekulativnimi posli, ampak z razvojem svoje dejavnosti. Petrol zdaj potrebuje strokovno usposobljeno in kredibilno vodstveno ekipo, ki bo lahko brez vmešavanja od zunaj, zlasti pa politike, v miru sanirala rane, med katerimi so nekatere že zelo zagnojene.
Glede na način, kako je nadzorni svet odslovil sedanjo upravo in kako se je lotil iskanja članov nove, je malo možnosti, da bo kdo, ki je kredibilen in strokovno usposobljen, sploh hotel tvegati in priti v podjetje. Slabih izkušenj iz drugih podjetij, kjer je sedanja oblast nastavila novo vodstvo, je čedalje več. To pa pomeni, da se izbor dobrih kadrov naglo zmanjšuje in ostajajo na voljo predvsem ljudje, ki jim politika dolguje kakšne usluge, in manj sposobni kadri, pa kadri, ki pridejo, izkoristijo priložnost in gredo.
Vodstva, ki bi se ukvarjalo z razvojem, Petrol že lep čas nima. Že lani so prihajale v javnost vedno nove informacije o sporih znotraj uprave, pa o sporih med upravo in nadzorniki. Prerekali so se o naložbah, o nakupih zemljišč, kdo se je s čim okoristil, drug drugega so izigravali, si nastavljali pasti. Kazalo je, kot da podjetje deluje in posluje zgolj še po lastni inerciji, deluje le tisto, kar mora nujno delovati, vse drugo pa stoji in čaka na boljše čase. Petrol že v času, ko ga je vodil Janez Lotrič, ni sledil razvoju, kot bi bilo treba.
V prihodnje bo Petrol moral ta zaostanek nadomestiti, se prilagoditi novim tehnologijam. Za to pa je treba imeti vizijo in kakovostne kadre. Podjetje za zdaj nima nikakršne vizije, v zadnjih letih pa je iz njega odšlo tudi veliko kakovostnih kadrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.