Darja Kocbek

 |  Mladina 24  |  Ekonomija

Igrice v Luki Koper

Nadzorniki, ki so pred zamenjavo, so na hitro imenovali novega predsednika uprave

V sproščenem vzdušju: Popovič, Časar in Janša

V sproščenem vzdušju: Popovič, Časar in Janša
© Zdravko Primožič / FPA

Robert Časar od ponedeljka ni več predsednik uprave Luke Koper, Aldo Babič pa ni več član uprave. Tako so odločili nadzorniki, ki so bili imenovani še v času vlade Janeza Janše, ki je na čelo Luke postavila tudi Časarja in Babiča. Novi predsednik uprave Luke z mandatom pet let je Gregor Veselko, ki je prišel iz Intereurope. Zakaj so nadzorniki, ki so pred zamenjavo, imenovali prav njega, s čim jih je prepričal, niso povedali. Pa bi bilo prav, da bi, saj podjetje ni v najboljšem stanju oziroma dejansko potrebuje sanacijo. Poleg tega so v podjetju že kriminalisti, ki preiskujejo domnevne nezakonite posle, zaradi katerih so Časarja očitno krivdno razrešili.
Prometni minister Patrick Vlačič je bil nad odločitvijo nadzornikov najprej presenečen, za javno RTV je izjavil, da niso sledili usmeritvam vlade, na podlagi katerih bi novo vodstvo Luke morali izbrati prek javnega razpisa. V torek pa je Vlačič v pisnem sporočilu za javnost izrazil pričakovanje, da bo »novi nadzorni svet presodil dosedanje odločitve in se izrekel, ali novi predsednik uprave uživa njihovo zaupanje za nadaljnje vodenje Luke Koper«. Delničarji Luke bodo novi nadzorni svet imenovali na skupščini, ki bo 13. julija. V Kopru pa je takoj zaokrožila informacija, da je Gregor Veselko na fakulteti za pomorstvo doktoriral pri državnem sekretarju na prometnem ministrstvu Igorju Jakominu. Temu je seveda sledilo vprašanje, ali je pri imenovanju Veselka vendarle šlo za dogovor.
Dodaten zaplet je v torek povzročil še predsednik nadzornega sveta Boris Popovič, ki ga v ponedeljek, ko so nadzorniki razrešili Časarja in Babiča, zaradi službene odsotnosti ni bilo na seji nadzornega sveta Luke. V torek, ko je bil spet dosegljiv, je izjavil, da ne namerava podpisati Veselkove pogodbe o zaposlitvi. A tudi Popovič je predviden za zamenjavo. Vprašanje je, če bo pri tej razrešitvi šlo tako gladko kot pri Časarjevi. Glede na informacije, ki krožijo po Kopru, Popovičeva razrešitev utegne privleči na dan številne sumljive posle, o katerih se neuradno govori že nekaj časa. Te povezave in lovke menda sežejo precej široko, zato utegnejo marsikoga spraviti v težave. Ljudi, ki prav zaradi tega Popoviča ščitijo, je menda kar nekaj.
Skratka, ko bi se v Luki Koper morali ukvarjati z ukrepi za omilitev posledice krize, s strategijo za izhod iz krize, z novimi načrti po krizi, se ukvarjajo sami s seboj, ukvarjajo se s škandali. Dragoceni čas izgubljajo s prerekanjem za stolčke, z igricami kdo bo koga. Družbo, ki je že v resnih težavah, s tem še dodatno slabijo. Zanimajo jih zgolj osebni interesi, za delovna mesta, za davke in prispevke, ki jih Luka plačuje v državni proračun, jim očitno ni mar.
Bolj ko bo ime Luke Koper umazano, bolj ko se bodo v podjetju ukvarjali sami s seboj, manj kredibilen partner bo. Tovor se bo počasi začel seliti v sosednja pristanišča. Ko ga bo Koper enkrat izgubil, ga bo zelo težko dobil nazaj. Še posebej, ker država, ki je večinska lastnica Luke Koper, tudi na področju logistike nima nikakršne strategije in politike, grozi ji tudi, da bo Evropska unija železniški del petega koridorja premaknila čez Avstrijo, ker se načrti za gradnjo tirov v Sloveniji ne premaknejo nikamor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.