Borut Mekina

 |  Mladina 26

Kdo je naslednji?

Nestrpnost se v Sloveniji po letu 2005 povečuje, neonacistična združenja imajo že toliko članov, kot jih je v dvajsetkrat večji Španiji

»Skrbi me«, pravi sociologinja Marta Gregorčič,  »da so te skupine, ki so bile prej anonimne in smo jih videli le na stadionih, ko so se priključile huliganom ali pa navijačem, ali pa zdaj, ko smo jih videli na dan državnosti, kako marširajo od Maistrovega spomenika na Kongresni trg, že prerasle fazo skrivanja in ilegalnega delovanja.« Nekoč anonimne radikalne skupine se vedno bolj povezujejo s strankarskimi nacionalizmi.

»Skrbi me«, pravi sociologinja Marta Gregorčič, »da so te skupine, ki so bile prej anonimne in smo jih videli le na stadionih, ko so se priključile huliganom ali pa navijačem, ali pa zdaj, ko smo jih videli na dan državnosti, kako marširajo od Maistrovega spomenika na Kongresni trg, že prerasle fazo skrivanja in ilegalnega delovanja.« Nekoč anonimne radikalne skupine se vedno bolj povezujejo s strankarskimi nacionalizmi.
© Borut Peterlin

Domobranc88, Sturmfuhrer, UltraPatriot, SS Totenkopf, Svarog88, BornToBeWhite, Kamerad88/14. To so vzdevki nekaterih najaktivnejših slovenskih neonacistov. Številke ob njihovih imenih imajo ravno tako posebno sporočilno vrednost. 88 pomeni denimo Heil Hitler, 14, ki zaznamuje prvo in četrto črko abecede, pa Adolf Hitler. Kdo so ti zamaskirani »strahopetci«, kakor so jih ob zadnjih nasilnih izbruhih, od incidenta s črnosrajčniki na Filozofski fakulteti do napada na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, imenovali v nekaterih časopisih? Poznamo jih. Poleg vzdevkov, ki jih objavljamo v spletni izdaji Mladine, v uredništvu hranimo njihove elektronske naslove, pa tudi imena in priimke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.