Borut Mekina

 |  Mladina 29

Sveta Barbara

Kdo si upa odstaviti generalno državno tožilko Barbaro Brezigar?

Finska pravosodna ministrica Tuije Brax, na zadnjem obisku pri Alešu Zalarju in Barbari Brezigar. Brezigarjeva nad njenim zadnjim pismom verjetno ni bila navdušena.

Finska pravosodna ministrica Tuije Brax, na zadnjem obisku pri Alešu Zalarju in Barbari Brezigar. Brezigarjeva nad njenim zadnjim pismom verjetno ni bila navdušena.
© Borut Peterlin

V pravni državi politiki ne pritiskajo na tožilce, meni Barbara Brezigar, vrhovna državna tožilka, ki ne dovoli, da bi ji kdo gledal pod prste. Še celo člani notranjepolitičnega parlamentarnega odbora, ki vsako leto delo tožilcev preverjajo ob sprejetju letnega poročila, ji ne smejo dihati za ovratnik. Poslansko vprašanje iz Zaresa, zakaj je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, je vrhovna tožilka nedavno označila za »škandal brez primere, grob in primitiven pritisk na tožilce«. Šlo naj bi za »poskus demontaže tožilstva, ki ga ne bodo dovolili«. Po mnenju Brezigarjeve »v pravni državi politiki državnega tožilca ne kličejo na odgovornost, ko zahteva uvedbo kazenskega postopka. Ne žugajo mu in mu ne grozijo.«
Morda so to res standardi pravne države, za katere bi se morali zavzemati skupaj z vrhovno tožilko. Toda če se ozremo malce v preteklost, vidimo, da se lahko ta, na videz večna pravila politične omike, o katerih nas poučujejo nosilci oblasti, celo pri isti politični opciji hitro spremenijo. Leta 1993 so mesto afere Patria zavzemali poosamosvojitveni orožarski posli. Glasovi tistih, ki so tem poslom končno želeli priti do dna, so postajali vse glasnejši. Jože Jagodnik, bivši poslanec bivše ZLSD, je tedaj vladi poslal slavni seznam skoraj 30 konkretnih vprašanj. Mesec za tem mu je na prav poseben način »odgovoril« tedanji obrambni minister Janez Janša. Na mariborskem letališču so nepričakovano odkrili zabojnike z orožjem. Čeprav je kasnejša parlamentarna preiskava pokazala, da je za obstoj orožja, ki je bilo namenjeno v Bosno, vedel ves državni vrh z Janšo vred, je ta v javnih izjavah namigoval, da se nekdo v državi ilegalno oborožuje.
Ko je mariborski preiskovalni sodnik ugotovil, da so obdolženi z mariborskega letališča dejansko delovali po navodilih državnega vrha, jih je izpustil iz pripora. Minister Janša je tedaj sodnike in tožilce napadel z vsemi topovi. Na posebej sklicani tiskovni konferenci je dejal, da mariborski preiskovalni sodnik »ne pozna zakonov, ki urejajo uvoz in tranzit orožja«, kasneje pa, da preiskava poteka prepočasi, to pa naj bi bil dokaz slabega dela pravosodja, ki še ni doživelo demokratičnih sprememb. Sodniki so protestirali. Ali, kot je menil Janša, organizirali so »miting«, za katerim naj bi bil stal Milan Kučan. Ko se je kasneje spravil še nad tožilce, je tudi pojasnil, zakaj je njihovo delo treba kritizirati. »Tožilstva niso več del neodvisne sodne oblasti, ampak so podrejena izvršni oblasti, zato kritika ravnanja tožilca ne leti na ravnanje neodvisne sodne oblasti, temveč na izvršno oblast,« je dejal Janša.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.