Darja Kocbek

 |  Mladina 34  |  Ekonomija

Peti predsednik v sedmih letih

Politika od leta 2002 kot po tekočem traku menjuje predsednika uprave Zavarovalnice Triglav

/media/www/slike.old/mladina/tkalkdolgi_bp.jpg

© Borut Peterlin

Matjaž Rakovec je novi predsednik uprave Zavarovalnice Triglav. Za petletni mandat je bil imenovan z »nedvomno« večino glasov članov nadzornega sveta, je po seji povedal njegov predsednik Borut Jamnik. Triglav je največja zavarovalnica v Sloveniji, je v večinski državni lasti, zaradi tega ima pri imenovanju predsednika uprave pomembno vlogo politika. Ta je vodstvo zavarovalnice začela menjavati po tekočem traku v času vlade Antona Ropa. Takrat je vlada prišla v spor z dolgoletno predsednico uprave Nado Klemenčič, ki se ni strinjala s konceptom lastninjenja zavarovalnice, zaradi tega je morala oditi.
Prehodno jo je oktobra 2002 zamenjal eden njenih najtesnejših sodelavcev v upravi, Milan Tomaževič. Po dobrem letu, decembra 2003, je Triglav dobil tretjega predsednika uprave, in sicer Jožeta Leniča, znanega politika stranke LDS, ki je takrat vodila vlado. Z zamenjavo oblasti po volitvah leta 2004 je bil Lenič seveda prvi na seznamu za odstrel. Nadzornemu svetu je podal odstopno izjavo konec marca 2005. Na novinarski konferenci je pojasnil, da je to storil zato, ker želi novemu nadzornemu svetu »omogočiti, da po lastni presoji imenuje novega predsednika uprave največje slovenske zavarovalnice«.
Junija 2005 je novi predsednik uprave Triglava »kot najboljši kandidat« postal Andrej Kocič. Nadzorniki so izpostavili njegovo strokovno znanje in dolgoletne izkušnje znotraj Zavarovalnice Triglav. Že v času prejšnje vlade je Kocič zaradi političnih igric koalicijskih strank SDS in NSi imel pri vodenju Triglava precej težav in so ga skušali odstaviti, ko pa je po lanskih volitvah prišla na oblast sedanja vlada, je bilo spet kaj hitro jasno, da mu mandata ne bo uspelo končati.
Kaj hitro so začeli iskati njegove grehe, na podlagi katerih bi ga lahko odstavili brez izplačila odpravnine. Maja letos je nadzornemu svetu ponudil odstop, ki ga je ta tudi sprejel. Pojasnili so, da je šlo za sporazumno razrešitev. Predsednik nadzornega sveta Borut Jamnik je pojasnil, da je s Kocičem podpisal sporazum, na podlagi katerega ne bo prejel odpravnine. Vodenje Triglava je začasno prevzel član uprave in delavski direktor Mišo Čeplak.
Matjaž Rakovec, ki je bil do zdaj direktor ljubljanske območne enote Triglava, je torej v slabih sedmih letih že peti predsednik uprave zavarovalnice Triglav. Tudi zanj je vprašanje, koliko časa mu bo politika pustila sedeti v fotelju predsednika uprave največje zavarovalnice, glede na igrice koalicijskih strank, zlasti prek anonimk, pred njegovo izvolitvijo.
Politika v Sloveniji se preprosto ne zaveda, kaj pomeni za državo in njeno gospodarstvo največja zavarovalnica, da takšno podjetje niti v cvetočih časih za finančni sektor ne more biti poligon za politične igrice, kaj šele v času finančne krize, ki smo ji priča. Prav tako očitno še niso ugotovili, da je v času ujm in drugih nesreč, ki jih povzročajo podnebne spremembe, pomembno imeti trdno zavarovalnico, ki oškodovancem - posameznikom in podjetjem - lahko takoj izplača odškodnine. Triglav je imel lani 43-odstotni tržni delež. Zavarovanje temelji na zaupanju. To pa z igricami, kakršnim smo v zadnjih letih priča v Triglavu, hitro kopni in se težko povrne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.