Darja Kocbek

 |  Mladina 38  |  Ekonomija

Ranjeni lev

Prvi mož NFD Stane Valant je v težavah, ker se je preveč zadolžil, a poznavalci pravijo, da ga nikakor ne gre odpisati

Stane Valant

Stane Valant
© Urban Štebljaj/Finance

Staneta Valanta, prvega moža NFD, ki je največja lastnica Mure, v ponedeljek in torek ni bilo v Mursko Soboto, da bi stavkajočim delavcem Mure spet ponudil kakšno rešitev. Verjetno se je ukvarjal s svojimi drugimi problematičnimi naložbami. V prvi polovici letošnjega leta je NFD ustvarila 15,5 milijona evrov čiste izgube, v enakem obdobju lani je imela 1,5 milijona evrov čistega dobička. V tem mesecu se je NFD Holdingu izteklo za okoli 75 milijonov evrov kratkoročnih posojil, ki jih je najel lani, ko je nameraval pomagati Igorju Bavčarju pri prevzemu Istrabenza. Ta posojila sodijo med tajkunska, ki jih naj državne banke ne bi podaljševale.
Valant se je zato že spet oprl na »prijatelje« iz tako imenovane gorenjske naveze in prodal 10-odstotni delež v kranjski Savi. Te delnice je kupil Merkur, ki ga poznavalci skupaj s Savo, NFD, Gorenjsko banko in Zvonom Dve uvrščajo v krog gorenjskih prijateljev. A s to prodajo je na podlagi tečaja delnice Save dobil le slabih 19 milijonov evrov.
Valant je človek, ki ga je Mladina že leta 2002 uvrstila med »ducat veličastnih«, ki obvladujejo slovensko gospodarstvo. NFD je bila najprej pooblaščena investicijska družba, ki je zbirala certifikate, ki so jih državljani Slovenije dobili v času lastninjenja družbene lastnine. Svoj certifikat je v NFD vložilo 130 tisoč ljudi. Te certifikate je zamenjala za deleže v slovenskih podjetjih. V pooblaščene investicijske družbe so vlagali certifikate ljudje, ki jih niso mogli vložiti neposredno v podjetja, ki so se lastninila. Te družbe so jim v propagandnem gradivu obljubljale, da bodo njihove certifikate naložile in razpršile tako, da bo njihova vrednost v obliki delnic čim bolj narasla. Dejansko pa so vodilni mislili na svoj žep.
Valant je že leta 1995 za slabih devet milijonov nekdanjih tolarjev odkupil 5,4 odstotka NFD, so objavili v Dnevniku. Zdaj NFD obvladuje prek družbe Fidina. Prek takšnih družb in s pomočjo svojih »prijateljev« je Valant v zadnjih 15 letih brez objave prevzemne ponudbe prevzemal podjetja in si skupaj z drugimi dobičkarji od lastninjenja družbenega premoženja zgradil svojo mrežo in prek članstva v nadzornih svetih obvladoval pomemben del slovenskega gospodarstva. Najbolj odmevni sta njegovo sodelovanje v gorenjski navezi in paktiranje z Igorjem Bavčarjem.
Zaradi slednjega je po pisanju Financ med sedmimi pravnimi in 12 fizičnimi osebami, ki jih je agencija za trg vrednostnih papirjev v začetku septembra ovadila ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe trga finančnih instrumentov. Marca lani sta Valant in Bavčar podpisala sporazum, na podlagi katerega bi Valant Bavčarju pomagal, da bi prek družbe Maksima Holding do konca lanskega leta prevzel Istrabenz. Ker ju je prehitela finančna kriza, je posel padel v vodo.
Finančna kriza je nasploh poglavitni razlog, da je Valant skupaj z NFD zdaj v zelo velikih težavah. Poznavalci pravijo, da ga nikakor ne gre odpisati. Ima preveč dobre povezave, ima zelo dober spomin in je zelo vztrajen. »Človeku ostajajo znanje, izkušnje in poznanstva,« je po pisanju Dnevnika menda dejal, ko je pred petnajstimi leti začel »novo kariero« pri NFD.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.