Trojanski kadri

Javna skrivnost je, da NSi najbolje poskrbi za svoje kadre. Najlepši dokaz za to je Šturm-Maroltov mandat na pravosodnem ministrstvu.

Svoje svojim: Lovro Šturm, bivši minister za pravosodje, in Robert Marolt, bivši državni sekretar v sobi s fotografijami svojih predhodnikov

Svoje svojim: Lovro Šturm, bivši minister za pravosodje, in Robert Marolt, bivši državni sekretar v sobi s fotografijami svojih predhodnikov
© Matej Leskovšek

Vsaka vlada, vsaka izmed vladnih koalicijskih strank in navsezadnje vsak minister za seboj v državnih službah pusti nekaj svojih ljudi. To je v naravi politike. Poleg tega je v štirih letih dovolj priložnosti za kaj takega že zaradi uveljavljenega cikla prihodov in odhodov znotraj istega števila zaposlenih v službah, podrejenih posameznemu ministrstvu, torej zaradi prostih delovnih mest, ki so posledica upokojevanja in odhodov javnih uslužbencev ... Seveda so tudi ministri Janševe vlade za seboj pustili svoje ljudi, vendar nihče tako ekscesno kot nekdanji minister za pravosodje dr. Lovro Šturm.
Da na ministrstvu za pravosodje nerazumno povečujejo število zaposlenih v t. i. ožjem ministrstvu, je ministrstvo za javno upravo opozarjalo že med mandatom. Pod ožje ministrstvo na ministrstvu za pravosodje štejejo vsa delovna mesta, ki ne sodijo pod Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS), to pa je zgolj od 10 do 15 odstotkov delovnih mest na ministrstvu. Po uradnih podatkih ministrstva se je v času Šturmovega mandata število zaposlenih v ožjem ministrstvu s 105 povečalo na 174, torej za točno 40 odstotkov. Poleg tega se je v tem času nesorazmerno povečalo tudi število najtesnejših ministrovih sodelavcev, ki sestavljajo njegov kabinet. Gre za t. i. kabinetne zaposlitve, ki jih ima nekaj na voljo vsak minister, saj se s prihodom novega ministra ta mesta sprostijo, ker gre za zaposlitve za določen čas - za čas trajanja mandata. Tako se je število zaposlenih v kabinetu ministra Šturma povečalo na kar 33 ljudi. Ministrstvo v ministrstvu torej.
Kako je Šturmu to sploh uspelo, če vemo, da je Janševa vlada dobršen del svoje propagande utemeljila na krčenju državne uprave, torej zmanjševanju števila javnih uslužbencev? Ministri namreč nimajo pooblastil za širjenje kadrovskega načrta in s tem povečevanje števila zaposlenih na ministrstvu, to lahko stori le vlada. Vlada pa je v tem primeru počela prav to. Med mandatom je kar štirikrat sprejela sklep o povečanju števila zaposlenih v Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, ki sodi k pravosodnemu ministrstvu. Šlo je za reševanje vprašanja pomanjkanja zaporskega osebja zaradi prezasedenosti zaporov. Pri spreminjanju skupnega kadrovskega načrta v vladi se sicer zgolj izjemoma omenja problematika posameznega organa, zaradi česar so potrebni večji posegi v posamezen organ in njegovo kadrovsko zasedbo. Gre za razmere, ko je treba zaradi tega poseči v skupni kadrovski načrt, to pa se je zgodilo tudi v tem primeru. »Takih primerov je v organih državne uprave sicer bilo nekaj (npr. v Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, nekaj manjših posegov tudi pri drugih ministrstvih), vendar nikjer ni prišlo do situacije, da bi ožje ministrstvo obdržalo pridobljene kvote zase,« pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo. Šturm je torej precej novih delovnih mest, odprtih za UIKS, zadržal zase, to potrjujejo tudi na ministrstvu za javno upravo: »Vendar pa je minister za pravosodje dovoljeno število zaposlitev za ministrstvo razporejal drugače, tako da je kvoto razdeljeval v prid ožjega ministrstva.« Ne le da je kadre, namenjene UIKS-u, zadržal na ministrstvu, zaposlil jih je skoraj izključno v svojem kabinetu, torej kot svoje najbližje sodelavce. Ti ministrovi osebni kadri pa so potem drug za drugim na ministrstvu in v njegovih organih v sestavi dobivali državne službe za nedoločen čas.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.