Darja Kocbek

 |  Mladina 40  |  Ekonomija

Elektrodistributerji so oglobili potrošnike

V slabih dveh letih so potrošnike oškodovali za približno 25 milijonov evrov

/media/www/slike.old/mladina/tkalkdolgielektrika_tbc.jpg

© TBC

V Zvezi potrošnikov Slovenije so izračunali, da so elektrodistribucijska podjetja z usklajenim dvigom cen s 1. januarjem 2008 oškodovala potrošnike za okoli 25 milijonov evrov. Do te ocene so prišli na podlagi povprečne letne porabe gospodinjstev. Iztožiti tega denarja ne bo mogoče, pravijo v Zvezi potrošnikov, ker bi bili stroški za vsakega posameznega upravičenca previsoki, skupinska tožba pa v Sloveniji ni mogoča. Posamezni potrošnik bi bil upravičen do vrnitve do 50 evrov in več, samo takse za vložitev tožbe pa znašajo 51 evrov.
V Sloveniji deluje pet elektrodistribucijskih podjetij - Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Primorska in Elektro Gorenjska. Že pred uvedbo trga z električno energijo, ki je omogočil, da si vsak porabnik lahko sam izbere, kdo mu bo dobavljal električno energijo, so imela razdeljen trg. Zelo spretno so znala poskrbeti, da so to delitev obdržala tudi po 1. juliju 2007, ko so gospodinjstva dobila možnost proste izbire dobavitelja. Od takrat je ceno elektrike za gospodinjstva prenehala določati vlada. Vsa podjetja dobavitelja lahko prosto izbirajo že od 1. julija 2004.
Elektrodistributerji so ves čas, ko jim je cene določala vlada, tarnali, da s prodajo električne energije ustvarjajo izgubo. Tako so dosegli, da je vlada dražila električno energijo. A nikoli ni zahtevala, naj pokažejo svoje stroške, pojavljali so se tudi sumi, da z računovodsko telovadbo denar prenašajo na tržno dejavnost, dejavnost dobave električne energije gospodinjstvom pa namerno prikazujejo z izgubo. Računi, ki jih elektrodistributerji izstavljajo gospodinjstvom, so še zdaj nepregledni in nerazumljivi. Tako da povprečni odjemalec električne energije še vedno ne more ugotoviti, kaj in zakaj mu zaračunavajo. Zaradi tega so tudi ponudbe med seboj zelo težko primerljive, v resnici pa je skoraj nemogoče ugotoviti, kdo jim v resnici ponuja cenejšo električno energijo.
Elektrodistributerji se tudi izgovarjajo, da so prisiljeni kupovati drago domačo električno energijo. Dejansko pa so vsa podjetja v elektrogospodarstvu od proizvodnje do distribucije in dobave gospodinjstvom v večinski državni lasti. Elektrogospodarstvo je tudi sektor, kjer je oblast izvedla že številne reorganizacije, podjetja je nenehno združevala in razdruževala, hotela jih je privatizirati, pa spet ugotovila, da je bolje, če ostanejo v državni lasti. Zlasti za elektrodistribucijska podjetja oblast dejansko nikoli ni vedela, kaj naj z njimi sploh naredi. Ohranitev monopola jim je dolgo omogočal tudi urad za varstvo konkurence, agenciji za energijo kot regulatorju pa so hitro pristrigli peruti.
Po letu 2000 je morala Slovenija prevzeti evropski pravni red, ker so se v Bruslju odločili, da je treba na področju elektrogospodarstva vzpostaviti trg in konkurenco, kar je zahtevalo ločevanje dejavnosti v različna podjetja in uvedbo novih operaterjev, potrošniki po vsej EU pa so namesto poenostavitev in obljubljenih nižjih cen dobili nepreglednost in višje cene. Evropska komisarka za potrošnike Meglena Kuneva priznava, da se potrošniki v vseh državah članicah največ pritožujejo zaradi problemov z dobavitelji električne energije in problemov na področju telekomunikacij.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.