Jure Erznožnik

 |  Mladina 41  |  Svet

Mladeniči ali petits garçons*?

Francoskega kulturnega ministra Frédérica Mitterranda so obtožili »spolnega turizma« na Tajskem in »občevanja z mladimi fanti«. Za zdaj ostaja minister.

Marine Le Pen, hči ostarelega skrajnega nacionalističnega desničarja Jean-Marie Le Pena in podpredsednica vse močnejše Nacionalne fronte (FN, Front National), je prejšnji teden novega francoskega kulturnega ministra Frédérica Mitterranda, simpatizerja socialistov, ki ga je predsednik Nicolas Sarkozy v duhu »nove politike« preseganja tradicionalne delitve na leve in desne pred tremi meseci imenoval na ta položaj (domnevno na predlog svoje žene Carle Bruni), na precejšnje presenečenje javnosti obtožila »spolnega turizma« na Tajskem in »občevanja z mladimi fanti«. Od takrat se francoska politika in javnost, predvsem pa mediji skoraj nimajo časa ukvarjati z ničimer drugim. Proti nečaku nekdanjega socialističnega predsednika republike Françoisa Mitterranda, sicer priznanemu pisatelju, uglednemu kritiku, nekdanjemu igralcu, televizijskemu voditelju, piscu gledaliških in filmskih scenarijev, režiserju ter filmofilu in cineastu, a tudi deklariranemu homoseksualcu, je, ne da bi prebrala njegovo pred štirimi leti izdano avtobiografsko, precej presunljivo literarno izpoved Nezdravo življenje (La mauvaise vie, založba Robert Laffont), sprožila pravi pogrom, ki je razdelil obe, levico in desnico. Res mediji in javnost o pedofiliji niso nikoli razpravljali tako pogosto in tako »odkrito« kot zadnje desetletje, a politiki, analitiki in novinarji so vseeno že zdavnaj doumeli, da je zanje najbolje, če se tej temi izogibajo. Izkazalo se je, da bi bil lahko že nagib k zagovoru nekoga, ki je priznal vpletenost v sicer ne nezakonito spolnost z bistveno mlajšimi osebami nasprotnega, še huje pa svojega spola, nevaren za njihovo nadaljnjo kariero. Poleg tega pa se pribijanje domnevno vpletenih javnih osebnosti na križ, brez sodne obtožbe, marsikomu ni obrestovalo. Le Penovi je v zelo gledani oddaji Yvesa Calvija, posvečeni predlagani zakonodaji, s katero namerava francoska vlada precej bolj trdo prijeti posiljevalce povratnike in storilce drugih kaznivih dejanj spolnega nasilja, predvsem nad mladoletnimi žrtvami, zavrelo v trenutku, ko so sogovorniki razpravljali o dajanju zgledov. Grmela je, da bi moral minister, ki je »priznal«, da je mladeničem na Tajskem plačeval za spolne storitve, takoj odstopiti, še več, da ga Sarkozy, če je hotel spolnim prestopnikom poslati jasno sporočilo o ničelni toleranci države do njihovega početja, sploh ne bi smel imenovati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.