Jure Erznožnik

15. 10. 2009  |  Mladina 41  |  Svet

Mladeniči ali petits garçons*?

Francoskega kulturnega ministra Frédérica Mitterranda so obtožili »spolnega turizma« na Tajskem in »občevanja z mladimi fanti«. Za zdaj ostaja minister.

Marine Le Pen, hči ostarelega skrajnega nacionalističnega desničarja Jean-Marie Le Pena in podpredsednica vse močnejše Nacionalne fronte (FN, Front National), je prejšnji teden novega francoskega kulturnega ministra Frédérica Mitterranda, simpatizerja socialistov, ki ga je predsednik Nicolas Sarkozy v duhu »nove politike« preseganja tradicionalne delitve na leve in desne pred tremi meseci imenoval na ta položaj (domnevno na predlog svoje žene Carle Bruni), na precejšnje presenečenje javnosti obtožila »spolnega turizma« na Tajskem in »občevanja z mladimi fanti«. Od takrat se francoska politika in javnost, predvsem pa mediji skoraj nimajo časa ukvarjati z ničimer drugim. Proti nečaku nekdanjega socialističnega predsednika republike Françoisa Mitterranda, sicer priznanemu pisatelju, uglednemu kritiku, nekdanjemu igralcu, televizijskemu voditelju, piscu gledaliških in filmskih scenarijev, režiserju ter filmofilu in cineastu, a tudi deklariranemu homoseksualcu, je, ne da bi prebrala njegovo pred štirimi leti izdano avtobiografsko, precej presunljivo literarno izpoved Nezdravo življenje (La mauvaise vie, založba Robert Laffont), sprožila pravi pogrom, ki je razdelil obe, levico in desnico. Res mediji in javnost o pedofiliji niso nikoli razpravljali tako pogosto in tako »odkrito« kot zadnje desetletje, a politiki, analitiki in novinarji so vseeno že zdavnaj doumeli, da je zanje najbolje, če se tej temi izogibajo. Izkazalo se je, da bi bil lahko že nagib k zagovoru nekoga, ki je priznal vpletenost v sicer ne nezakonito spolnost z bistveno mlajšimi osebami nasprotnega, še huje pa svojega spola, nevaren za njihovo nadaljnjo kariero. Poleg tega pa se pribijanje domnevno vpletenih javnih osebnosti na križ, brez sodne obtožbe, marsikomu ni obrestovalo. Le Penovi je v zelo gledani oddaji Yvesa Calvija, posvečeni predlagani zakonodaji, s katero namerava francoska vlada precej bolj trdo prijeti posiljevalce povratnike in storilce drugih kaznivih dejanj spolnega nasilja, predvsem nad mladoletnimi žrtvami, zavrelo v trenutku, ko so sogovorniki razpravljali o dajanju zgledov. Grmela je, da bi moral minister, ki je »priznal«, da je mladeničem na Tajskem plačeval za spolne storitve, takoj odstopiti, še več, da ga Sarkozy, če je hotel spolnim prestopnikom poslati jasno sporočilo o ničelni toleranci države do njihovega početja, sploh ne bi smel imenovati.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.