Vanja Pirc

 |  Mladina 41

Demontirana nacionalka

Ali lahko RTV Slovenija po letih političnega uravnoteževanja, ki je prineslo številne programske zablode in pritiske na novinarje, sploh še kdaj postane normalna javna RTV?

Direktor Televizije Slovenija Jože Možina in generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej

Direktor Televizije Slovenija Jože Možina in generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej
© Borut Krajnc

V satirični oddaji Hri-bar, ki jo predvaja TV Slovenija (TVS), so prejšnjo soboto zvečer gostili predsednico zunajparlamentarne stranke Nova Slovenija Ljudmilo Novak. Ta se rada oglaša, ko je treba pljuvati po Titu, težiti homoseksualcem ali razložiti, zakaj so bili domobranci prisiljeni kolaborirati z nacisti, a glede teh tem se je pri Sašu Hribarju tokrat držala kar malo nazaj. Kljub temu sta se z voditeljem naklepetala in med drugim smo izvedeli, da je nekoč poučevala predsednika SLS Radovana Žerjava. »Zato pa nič ne ve,« se je pošalil Hribar in Novakova se je smejala.
Gledalci javne televizije žal nismo imeli priložnosti videti in slišati celotnega pogovora med Hribarjem in Novakovo. Ne zato, ker bi bil predolg, temveč zato, ker je odgovorni urednik razvedrilnega programa TVS Petar Radović ocenil, da je bilo dobrih 40 sekund pogovora tako neprimernih, da jih je ukazal izrezati iz oddaje. Ker oddajo snemajo dan pred predvajanjem, je bil takšen poseg tehnično mogoč. In kaj je bilo tako spornega, da je bilo treba zavarovati ušesa gledalcev? Sta voditelj in gostja širila nestrpnost? Sta bila vulgarna? Sta storila kaznivo dejanje? Pravzaprav ne. Pogovarjala sta se o Hribarjevem nadrejenem, direktorju TVS Jožetu Možini. »Skratka, dovoljena je ironija, prepovedana pa samoironija,« pravi urednik oddaje Hri-bar Bojan Krajnc.
Zakaj se je dialog o Možini sploh znašel v oddaji? Krajnc pravi, da zato, ker je komentator Boštjan M. Turk nedavno izjavil, da je prav Možina trenutno menda najboljši politik v državi. Scenarij je predvidel, da bo Hribar gostjo povprašal o njenih morebitnih protikandidatih na bližnjem izrednem volilnem kongresu NSi in takrat bi omenil, ali bi rešitev za stranko morda lahko bil Možina. Scenarij je še pred snemanjem videlo vodstvo RTV in nemudoma zahtevalo, da to vprašanje leti iz scenarija. Urednika so po elektronski pošti obvestili, da poslej v oddaji ne smejo več omenjati zaposlenih na RTV. Podobno, kot so ga teden dni prej obvestili, da RTV-jevci ne smejo več nastopati v oddaji kot animirani liki. Krajnc pravi, da scenarija kljub temu ni spremenil, saj voditelja oddaje ni želel po nepotrebnem razburjati. Hribar je torej Novakovo vprašal tudi o Možini in ta je odgovorila: »Ja, mi vse dobre kandidate sprejmemo, tako da naj se prijavi, naj se včlani v Novo Slovenijo. Tudi vi, če se še niste.« Hribar je vabilo v šaljivem tonu zavrnil: »Kaj mi bo? V takem primeru nimam kaj iskati, če bo Jože Možina v vaši stranki. Ko je izvedel, da boste vi gostja v oddaji, je premaknil oddajo in smo zdaj ob polnoči na sporedu, samo zaradi vas.« Novakova je dodala, da je za pozni termin verjetno kljub vsemu kriva nogometna tekma med Slovenijo in Slovaško, in to je bilo to. »Kontekst je bil zelo jasen in parodija razumljiva,« je prepričan Krajnc. S tem se je pozneje strinjala tudi Ljudmila Novak.
Šef razvedrila na TVS pa je menil drugače. Ko je začela teči odjavna špica, je poklical tajnico režije in napovedal, da bosta morala nekaj odrezati. »Ko se je pojavil v ''oddelku za rezanje'', sva ga s Sašem vprašala, kaj se gre. V katerem času živi? Zakaj brez najine vednosti posega v oddajo? Prestrašeno je strmel v kaseto in vseskozi ponavljal: to bo šlo ven!« se spomni Krajnc. Radović medtem pravi, da tako ostro ni odreagiral zaradi vsebine, temveč zato, ker so ustvarjalci oddaje prekršili odločitev odgovornega urednika. Tudi sicer so že večkrat zlorabili imena zaposlenih na RTV, voditelj Hribar pa je med drugim javno izjavil, »da je aktualno vodstvo nastavila politika«.
Oddaja Hri-bar tako brutalnega posega v oddajo kljub vsemu še ni doživela. Je pa znano, da je aktualnemu vodstvu RTV že ves čas trn v peti. Krajnc je že večkrat opozoril, da se mu zdi odnos vodstva do oddaje poniževalen, da oddaje praktično ne promovirajo, da jim prepovedujejo to in ono, denimo uporabo satiričnega lika Reporterja Surle, da se je proračun za oddajo v zadnjih petih letih bistveno skrčil, da je za animacije vse manj denarja ... Kot da bi se trudili, da bi oddajo spravili s sporeda. »A ker niso imeli jajc, da bi oddajo ukinili, so jo prestavili na rob sobotnega sporeda,« pravi Krajnc. Gledalci so protestirali, a zaman.
Dr. Sandra Bašić Hrvatin s Fakultete za humanistične študije v Kopru je ogorčena nad tem, da je vodstvo nacionalke v teh dneh zmotila satira, ki je že po svojih zakonitostih žanr, ki ''gre čez''. »Hribarja moramo razumeti v okvirjih satire in to, kar počne, počne zelo dobro. Če pa ga razumemo na takšen način, kot ga razume RTV, je to lahko nevarno. Da prepovedo omenjanje zaposlenih na RTV v oddaji, je absurdno. Če lahko namreč javna RTV kritizira vse nosilce javnih funkcij v državi, zakaj bi bili potem nosilci javnih funkcij na RTV kakršnakoli izjema?« se sprašuje Bašićeva. In dodaja, da o tem, kam vodi nesposobnost samorefleksije lastnega početja, priča cel kup primerov iz bivših režimov, od Kundere naprej.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.