Vanja Pirc

 |  Mladina 45  |  Politika

Agencija pod drobnogledom

Poslovanje Slovenske tiskovne agencije pregledujejo notranji revizorji in kriminalisti

Takratni predsednik vlade Janez Janša in takratni odgovorni urednik STA Borut Meško

Takratni predsednik vlade Janez Janša in takratni odgovorni urednik STA Borut Meško
© Borut Peterlin

Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je pred dobrim tednom s položaja odgovornega urednika razrešil Boruta Meška. Obenem mu je izrekel tudi izredno odpoved delovnega razmerja. Dejanje je bilo pričakovano, saj ga je Veselinovič napovedal že nekaj tednov prej. Potem je čakal le še na mnenje novinarskega kolektiva. Ta je Meškovo razrešitev podprl s kar 91-odstotno večino. Meško se je ob tokratnem preverjanju razpoloženja v uredništvu odrezal še slabše kot leta 2007, ko so novinarji odločali o tem, ali se strinjajo z njegovim imenovanjem na položaj odgovornega urednika. Ob prihodu ga je podprlo 12 odstotkov novinarjev, ob odhodu le devet.
Da se je proti Mešku obrnilo skoraj celotno uredništvo, ni presenetljivo. Ne le zato, ker so novinarji ves čas opozarjali, da ni pripravljen na dialog z njimi, temveč tudi zaradi številnih inovacij, ki sta si jih privoščila z zdaj prav tako že nekdanjo direktorico agencije Alenko Paulin. Znano je, da je bila Paulinova nekoč vidna članica SDS in da se je na STA presedla izza mize v kabinetu tedanjega premiera Janše. Morda tudi zato ni bilo tako nenavadno, da so redni bralci STA-jevih vesti opazili, da je začela ta poročati drugače. Agencija, ki je eden osnovnih virov informacij za slovenske in tuje medijske hiše, je postala prijaznejša do tedanje vlade. Ko je izbruhnila afera Patria, je predstavnikom finske televizije prva očitala domnevno politično ozadje. Pri poročanju o novinarski peticiji, ki je bila uperjena tudi zoper pritiske na STA, je v eni od vesti povzela le tuji članek, ki je bil kritičen do peticije, ne pa tudi številnih tujih člankov, ki so bili peticiji naklonjeni.
Prijaznejša je postala tudi do RKC. Novo optiko je odkrila tudi pri poročanju o povojnih pobojih. Paulinova je denimo enemu od novinarjev izrekla opomin, ker kot dežurni urednik ni želel objaviti vesti, v kateri je predstavnik domobranske organizacije Nova slovenska zaveza govoril o tem, da se je v Kočevskem rogu zgodil zločin nad celotnim narodom, in je njeno objavo prepustil odgovornemu uredniku. Odgovora na vprašanje, zakaj mu opomina, če je bil ta res potreben, ni izrekel Meško, ki je bil za razliko od direktorice pristojen za vodenje uredništva, takrat nismo dobili. Meško naj bi tudi sicer dovoljeval direktoričine posege v uredništvo. Razvpiti umik že objavljenega povzetka komentarja Financ, v katerem so Janši svetovali, da bi bila zanj odlična promocija, če bi njegova partnerka v letu volitev rodila, naj bi tako zahtevala prav Paulinova. Sedanji direktor STA Veselinovič Mešku očita tudi neizpolnjevanje delovnih obveznosti. Meško pa vztraja, da je žrtev psihičnega nasilja, trpinčenja in nadlegovanja na delovnem mestu, njegova razrešitev pa naj bi bila politična. Ker je napovedal tožbo proti STA, bo imelo končno besedo glede tega sodišče.
Medtem se je oglasila poslanska skupina največje opozicijske stranke SDS in v primeru Meško prepoznala »eklatanten primer vpliva in vplivanja Vlade Republike Slovenije in vladajoče politike na medije«. V SDS zato predlagajo, da bi o Mešku razpravljala parlamentarna komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, nato pa bi s primerom seznanili še komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. A ko začne o branikih medijske svobode govoriti SDS, je to težko razumeti drugače kot vrhunec sprenevedanja. Prav SDS je bila namreč tista, ki je odprla vrata retoriki o političnem uravnoteževanju medijev in ki je v času vodenja vlade medije podredila dvema medijskima zakonoma, ki so ju raztrgali domači in tuji medijski strokovnjaki. Med slednjimi je bil tudi predstavnik Sveta Evrope Karol Jakubowicz, kar pa kulturnega ministra SDS Simonitija ni zadržalo, da ga ne bi razglasil za strokovnjaka »za Afganistan, Azerbajdžan in Mongolijo«, ki naj bi bil zato nekompetenten za komentiranje Slovenije. Zdaj, ko je moral s položaja Meško, ki sodi v kvoto tistih medijskih direktorjev in urednikov, ki so prišli na položaje v času šarjenja po medijih, ki si ga je privoščila vlada SDS, naj bi Svet Evrope nenadoma spet postal relevantna inštitucija.
Dogajanje na STA trenutno sicer ni zanimivo le zaradi primera Meško, temveč tudi zato, ker na agenciji poteka dvoje preverjanj poslovanja. Prvo izvaja edina lastnica agencije, vlada. Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl jo je napovedal že septembra, ko je dejal, da želijo notranjo revizijo poslovanja vladnega urada za komuniciranje (UKOM) razširiti še na STA, ki jo prek UKOM-a financira država. V Cviklovem kabinetu so nam potrdili, da res poteka notranja revizija oziroma strokovni nadzor nad poslovanjem STA. Trenutno je v zaključni fazi, izsledkov revizije pa zaradi zaščite osebnih podatkov ne bodo predstavili javnosti. Drugo preiskavo na STA trenutno izvajajo kriminalisti. Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da opravljajo predkazenski postopek v zvezi s sumi uradno pregonljivega kaznivega dejanja, več podrobnosti pa nam zaradi interesa nadaljnjih policijskih postopkov niso bili pripravljeni razkriti. O podrobnostih ni želel govoriti niti Veselinovič. Dejal je le, da se kriminalistična preiskava nanaša na obdobje, ko je agencijo vodila prejšnja direktorica.
Čeprav so uradne informacije skope, naj bi se obe preiskavi nanašali na preverjanje približno istih poslov. Pod drobnogledom naj bi se znašli posli z nekaterimi poslovnimi partnerji STA, menda zlasti tistimi, ki so sodelovali pri prenovi spletnih strani. Osredotočili naj bi se tudi na povezave z nekaterimi študenti, ki naj bi sodelovali z agencijo, in na nekatere pogodbe o zaposlitvah. Če to drži, je tarča preiskave najverjetneje tudi pogodba o zaposlitvi Boruta Meška. Paulinova naj bi jo januarja spremenila tako, da je Mešku zagotovila toliko ugodnosti, da bi s tem lahko delovala v škodo delodajalca. Med drugim naj bi mu omogočila boljši položaj pri odpravninah in skrajšanje sicer zakonsko določenih rokov v primeru odpovedi pogodbe. Delodajalca naj bi tudi obvezala, da Mešku izplača razliko v plači tudi v primeru, če bi bil odpoklican iz ekonomsko-poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti. Vse kaže, da se je Meško že v začetku leta zavedal, da bo moral oditi s STA. Glede na to, kako porazno se je izteklo glasovanje novinarjev o njem, to niti ni presenetljivo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.