Darja Kocbek

 |  Mladina 49  |  Ekonomija

Nova podražitev elektrike

Če bo vlada potrdila predlog agencije za energijo, bo račun višji za 2,5 odstotka

Termoelektrarna Šoštanj

Termoelektrarna Šoštanj
© Aljoša Videtič

Agencija za energijo je za prihodnje regulativno obdobje 2010-2012 ministrstvu za gospodarstvo predlagala dvig omrežnine za gospodinjske porabnike električne energije. Če bo vlada s predlagano podražitvijo soglašala, se bo znesek na položnici za električno energijo za gospodinjstva prihodnje leto zvišal za 2,5 odstotka. Značilni odjemalec s povprečno letno porabo 3500 kilovatnih ur električne energije bo po podražitvi na mesec za električno energijo plačal 38 evrov, od tega bo za omrežnino odštel okoli 14,99 evra, kar je 96 centov več kot zdaj.
Direktorica agencije za energijo Irena Praček pravi, da je omrežnino treba podražiti zaradi zmanjšanja porabe električne energije. Poraba elektrike bo na podlagi zadnjih podatkov letos za deset odstotkov nižja kot lani oziroma za 15 odstotkov nižja kot leta 2007, ko je bila poraba najvišja doslej. Ker porabniki omrežnino plačajo za vsako porabljeno kilovatno uro električne energije, manjša poraba električne energije za elektroenergetska podjetja pomeni manjši priliv denarja od omrežnine.
Omrežnina je namenjena plačevanju izvajanja gospodarske javne službe dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega in prenosnega omrežja in pokrivanju stroškov sistemskih storitev. Delo sistemskega operaterja distribucijskega omrežja opravljajo elektrodistribucijska podjetja Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Primorska in Elektro Gorenjska, ki so tudi glavni dobavitelji električne energije gospodinjstvom. Delo sistemskega operaterja prenosnega omrežja in sistemske storitve pa opravlja Elektro Slovenije (Eles).
Preden je agencija predlagala podražitev omrežnine, bi bilo priporočljivo, da bi porabnikom električne energije na način, ki ga vsak porabnik lahko razume, pojasnila, kako elektroenergetska podjetja ta denar porabljajo. Kaj so z njim recimo naredila v zadnjih petih letih ali vsaj v zadnjih dveh letih, kolikor je minilo od zadnje podražitve. Elektrodistribucijska podjetja je urad za varstvo konkurence že oglobil zaradi kartelnega dogovarjanja pri dvigu cen električne energije, ki so sicer proste, kar pomeni, da jih ne potrjuje ne agencija za energijo in ne vlada. Eles pa ima v zadnjih letih na grbi nakupe in račune, ki se niso izkazali za najbolj racionalne.
Prav tako bi bilo dobrodošlo, če bi agencija kot regulator prišla na dan s podatki, za kaj vse bo elektrodistributerjem in Elesu zmanjkalo denarja, če vlada predlagane podražitve omrežnine ne bo odobrila. V evropski zvezi potrošnikov (Beuc), kjer so lani opravili anketo o možnostih potrošnikov pri izbiri dobavitelja električne energije, so za Slovenijo ugotovili, da bi bilo treba okrepiti vlogo in pristojnosti agencije za energijo. Države, kjer so družbe od proizvajalcev do distributerjev v rokah enega lastnika, potrebujejo močnega regulatorja, ki mora biti vsaj tako močan, kot so družbe, da lahko preveri, kako se oblikujejo cene na ravni veleprodaje in maloprodaje, zahteva uveljavitev svojih sklepov in kršitelje tudi učinkovito sankcionira. Regulator bi moral preveriti, ali obstajajo stroškovno utemeljeni razlogi za podražitve električne energije, pa tudi poskrbeti, da porabniki dobijo račune, ki jih razumejo, da vedo, koliko plačujejo in za katere storitve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.