Darja Kocbek

 |  Mladina 8  |  Ekonomija

Izgube zaradi Šrotovih poslov

Pivovarna Laško je leto 2009 končala s slabimi 40 milijoni evrov izgube, njena hčerinska družba Delo pa s slabim 10,7 milijona evrov

Laško ...

Laško ...
© Borut Peterlin

Pivovarna Laško je leto 2009 končala s slabimi 40 milijoni evrov čiste izgube, je v poročilu o nerevidiranih in nekonsolidiranih rezultatih objavila uprava. Odpisati in popraviti je morala za slabih 48,6 milijona evrov slabih terjatev, naložb, danih posojil in garancij, ki jih je podedovala od prejšnje uprave pod vodstvom Boška Šrota. Če teh odpisov in popravkov ne bi bilo, bi Pivovarna Laško lansko poslovno leto končala s slabimi 9 milijoni evrov čistega dobička. Večji del odpisov je posledica znižanja vrednosti naložb v časopisno družbo Delo in družbo Thermana, pa garancij in posojil, ki jih je laška pivovarna dala Jadranski pivovari Split. Le za okoli 11 milijonov evrov odpisov je naredila zaradi poslov in posojil s propadlima Infondom Holdingom in Centrom Naložbami, s katerima so veliko več poslovale hčerinske družbe Pivovarne Laško, navaja časopis Finance.
Časopisna družba Delo je recimo po »izvedenih slabitvah in oblikovanih rezervacijah, ki so posledica slabih in nestrateških poslovnih odločitev«, za leto 2009 prikazala izgubo v višini 10,7 milijona evrov. Predsednik uprave Jurij Giacomelli je pojasnil, da največji delež pri slabitvi pomenijo slaba posojila Infond Holdingu in Centru Naložbe ter slabitev zaradi nakupa 79,24 odstotka deleža v družbi Večer. Že konec septembra lani je Pivovarna Laško ocenjevala, da ima skupina zaradi spornih poslov z družbama Center Naložbe in Infond Holding za okoli 190 milijonov evrov škode. Pivovarna Union je omenjenima holdingoma posodila 45 milijonov evrov, poleg tega je odkupila še delnice Elektra Maribor v vrednosti več kot 20 milijonov evrov. Radenska je holdingoma posodila 40 milijonov evrov, Fructal 9,4 milijona evrov in Delo sedem milijonov evrov.
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je pred dnevi za Večer ponovil, da skupina Pivovarna Laško, ki je zadolžena za približno 450 milijonov evrov, poskuša odprodati vse premoženje, ki ni v skladu z osnovno dejavnostjo, vključno z deleži v Mercatorju, Premogovniku Velenje, elektro podjetjih, pa tudi v Večeru in Delu. A to se ne da narediti na hitro, kakor morda kdo pričakuje. Resno bi razmislila o prodaji 23,4-odstotnega deleža v Mercatorju, če bi cena za delnico znašala 195 evrov, kolikor naj bi ponujal hrvaški Agrokor.
Zgodba z gradnjo pijačno-trgovsko-medijskega imperija Pivovarna Laško se je začela leta 2000, ko se je povezala z Radensko in Jadransko Pivovaro iz Splita. Leta 2002 ji je uspelo pridobiti 47,86 odstotka vseh delnic Pivovarne Uniona, leta 2004 pa je s pridobitvijo dodatnih 5,98 odstotka delnic Pivovarne Union v pivovarski vojni postala monopolist na področju industrije pijač. Ker je uprava, ki jo je takrat še vodil sedanji član nadzornega sveta Anton Turnšek, za svoje prevzeme potrebovala medijsko podporo, je laška pivovarna leta 2003 postala največja lastnica časopisnega podjetja Delo, s prevzemom Infond Holdinga je med drugim prevzela še časopisno družbo Večer. Leta 2006 je v zameno za vpliv takratne vladajoče politike na uredniško politiko Dela in Večera pridobila delež v Mercatorju. Po pisanju Financ Pivovarno Laško glavnina odpisov še čaka, saj lahko revizija odkrije še dodatne spremembe pri izrednih odhodkih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.