Darja Kocbek

25. 2. 2010  |  Mladina 8  |  Ekonomija

Kalkulator: Kratke novice

Aleš Bratož

Aleš Bratož
© Borut Krajnc

Previsoke cene elektrike

Cena električne energije v Sloveniji je previsoka in z vidika konkurenčnosti slovenskih podjetij dolgoročno nevzdržna, pravi Aleš Bratož, predsednik uprave Revoza. Država bo zato morala določiti dolgoročno politiko razvoja, ki bo omogočala takšno oskrbo, da slovenska podjetja stroškovno gledano ne bodo v slabšem položaju kot konkurenčna podjetja v Evropi ali širše. »Primerjava stroškov električne energije med tovarnami v skupini Renault kaže, da smo med najdražjimi oziroma najdražja tovarna s tega vidika. Žal sočasno ugotavljamo, da ta položaj v naslednjih letih - glede na rečeno v zadnjem času v zvezi z dolgoročnejšo politiko oskrbe z električno energijo v slovenskem prostoru - ne bo boljši,« ugotavlja Bratož.

Za Pomurje 7 milijonov evrov

V Uradnem listu je objavljen javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest v Pomurju. Za leti 2010 in 2011 je na voljo dobrih 7 milijonov evrov. Rok za oddajo vlog je 15. marec.

Vegrad se bo skrčil

»Vegrad se bo skrčil, ker ni več investicij in potreb za 1700 ljudi. Junija bo Vegrad zaposloval veliko manj delavcev,« je za časnik Finance dejala glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Napovedala je, da bo Vegrad do konca marca dokončal gradnjo Celovških dvorov z vsemi 833 stanovanji in pridobil uporabno dovoljenje. »Najtežje pri vsem skupaj je najti kupce za preostalih 300 stanovanj, ki še niso prodana,« pravi Tovšakova. Po kolikšni ceni bodo na voljo kupcem, ni mogla povedati, ve pa že, da bo »absolutno precej drugačna, kot jo lahko danes vidite na naši spletni strani«. Ceno bodo oblikovali na podlagi povpraševanja.

V industriji za 1,6 odstotka višji prihodek

Prihodek od prodaje v industriji je bil decembra lani za 1,6 odstotka višji kot novembra, je sporočil državni statistični urad. Vrednost novih naročil, ki so jih podjetja prejela decembra, se je v primerjavi z novembrom znižala za 8,4 odstotka. Prihodek od prodaje v industriji je bil v letu 2009 v primerjavi z letom 2008 za 16,7 odstotka nižji.

Aprila obvestila o vrednosti nepremičnin

Lastniki bodo aprila od geodetske uprave začeli dobivati obvestila o vrednosti svojih nepremičnin. Kdor se z izračunom ne bo strinjal, bo lahko do konca junija poslal pripombe in popravke. Dokončni izračuni geodetske uprave bodo podlaga za uvedbo davka na nepremičnine. Če hoče vlada novi davek uveljaviti že prihodnje leto, bodo morale biti vrednosti nepremičnin dokončno določene vsaj do konca leta, pravi direktor geodetske uprave Aleš Seliškar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.