Tjaša Zajc

25. 2. 2010  |  Mladina 8  |  Družba

Kaj so matične celice?

Iz ene celice raste veliko

Človeško telo je sestavljeno iz različnih celic. Ene so prilagojene za opravljanje točno določenih nalog v telesu, druge pa so bolj prilagodljive in imajo sposobnost razvoja. Slednje so matične celice, vendar je tudi teh več vrst. Ene so bolj zapletene, druge manj. Ene so se sposobne razviti samo v eno celično vrsto, druge v več vrst (v mišice, živce, kožo ali kri), najbolj univerzalne pa so zarodne matične celice, ki se lahko razvijejo v vse celične vrste. Vendar nastanejo takoj po oploditvi in so nedostopne za posebno uporabo.
Različne matične celice so doslej uspeli izolirati iz možganov, očesa, maščevja, kosti, zob in še kod. Matične celice iz popkovnične krvi so pluripotentne, so mlade in vitalne, kar ni nujno za celice iz drugih tkiv. Pa vendar - če celice lahko pridobijo iz mnogih človeških tkiv, zakaj bi se sploh trudili s shranjevanjem ob rojstvu? Predvsem zato, ker je pridobivanje iz popkovnične krvi neboleče za mater in otroka ter razmeroma preprosto. Iz kostnega mozga celice dobijo s punkcijo, če želimo celice izločiti iz venske krvi, postopek traja teden dni. Darovalec pet dni pred zbiranjem dvakrat na dan prejme po eno podkožno injekcijo zdravila, s katerim se spodbudi razmnoževanje krvotvornih celic v njegovem kostnem mozgu in njihovo prehajanje v kri. Sam poseg odvzema matičnih celic je nato ambulanten, darovalec pa gre domov še isti dan.
Najbolj znana uporaba matičnih celic je zdravljenje levkemije (pri presaditvi kostnega mozga gre v bistvu za presaditev matičnih celic), vse bolj se uporabljajo v regenerativni medicini in zato pomenijo enega načinov zdravljenja prihodnosti. Prihodnosti zato, ker je zdravljenje z njimi trenutno v fazi eksperimentalne medicine. Možnosti za zdravljenje Parkinsonove, Alzheimerjeve bolezni, mišičnih bolezni, jetrnih bolezni, kroničnih bolezni se šele raziskujejo.
Gre torej res za obetavno področje medicine in zasebne banke celic se sklicujejo prav na potencialno uporabnost, ko bodoče starše prepričujejo, da je shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi ena najboljših naložb za njihovega otroka.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.