Darja Kocbek

 |  Mladina 9  |  Ekonomija

Največ kreditov EIB za SID banko

Od 538 milijonov evrov posojil, kolikor je Evropska investicijska banka lani dodelila Sloveniji, je 380 milijonov evrov dobila SID banka

Evropska investicijska banka (EIB) je Sloveniji lani zagotovila 538 milijonov evrov posojil. Največ, 380 milijonov evrov, je EIB Sloveniji dodelila prek Slovenske izvozne in razvojne banke SID. Mateja Širnik Nejedly, strokovna sodelavka za marketing in odnose z javnostjo, nam je pojasnila, da je posojilo v višini 150 milijonov evrov namenjeno (predvsem dolgoročnemu) financiranju projektov malih in srednjih podjetij (MSP). Sredstva za MSP je SID banka podjetjem posredovala prek poslovnih bank.
Drugo posojilo v višini 100 milijonov evrov je namenjeno financiranju infrastrukturnih naložb občin, s čimer SID banka podpira razvojne projekte slovenskih občin, kot so na primer gradnja čistilnih naprav, vodovodov, cest ter zdravstvene, športne in izobraževalne infrastrukture. Ta sredstva je SID banka občinam prav tako posredovala prek poslovnih bank, je pojasnila Mateja Širnik Nejedly. Tretje posojilo v višini 50 milijonov evrov je po njenih besedah namenjeno financiranju okoljevarstvenih projektov gospodarskih družb, vključno z naložbami v učinkovito rabo energije, obnovljive vire energije, zmanjšanje izpustov ipd. Del financiranja po tem programu (35 milijonov evrov) poteka prek poslovnih bank, preostalih 15 milijonov evrov pa prek Eko sklada.
Četrto posojilo v višini 80 milijonov evrov (SID banka je temu znesku dodala še 56 milijonov sredstev iz drugih virov) je namenjeno financiranju razvojnih projektov avtomobilske industrije. Gre za linijo, ki je namenjena dolgoročnemu financiranju naložb na področju raziskav, razvoja in inovacij v avtomobilski industriji, ki so usmerjene v izpolnjevanje zahtev EU o emisijah CO2 ter drugih emisijskih predpisov, zlasti pa v razvoj tehnologij nove generacije, ki si prizadevajo doseči zmanjšanje emisij in večjo učinkovitost. Ta program SID banka izvaja neposredno, in sicer na podlagi razvojnih projektov, ki so jih podjetja lahko predložila od prvega septembra 2009 dalje.
»Sredstva, ki jih je SID banka posredovala prek poslovnih bank (tj. za MSP, infrastrukturne naložbe občin in okoljevarstvene projekte), so podjetjem še na voljo, saj so še razmeroma 'sveža' in jih banke še niso vseh porabile. Točnih podatkov o tem, koliko sredstev so banke že posredovale končnim koristnikom, sicer nimamo, ker so banke o porabi teh sredstev dolžne poročati le periodično, vsekakor pa so še na razpolago,« je pojasnila Mateja Širnik Nejedly. Podjetje oz. občina, ki želi pridobiti ta povratna sredstva, se mora obrniti na eno od bank, prek katerih SID banka namenja ta denar.
Kakor v poročilu EIB še piše za Slovenijo, je EIB lani za financiranje malih in srednjih podjetij zagotovila 75 milijonov evrov posojil SKB banki in pet milijonov evrov banki Erste Group Bank. Banki Unicredit Leasing in NLB sta dobili po 20 milijonov evrov posojil za financiranje malih in srednjih podjetij. Javni sklad Slovenije za regionalni razvoj in razvoj podeželja je dobil 30 milijonov evrov posojil za financiranje infrastrukturnih projektov, podjetje za separacijske tehnologije BIA pa osem milijonov evrov za gradnjo in opremo ter raziskave in razvoj v Ajdovščini.
V zadnjih šestih letih je EIB Sloveniji odobrila za skoraj 2,2 milijarde evrov posojil, od tega 1,3 milijarde evrov družbi Dars.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.