Staš Zgonik

4. 3. 2010  |  Mladina 9  |  Ekonomija

Top flop: Ekopridelava

Število ekoloških pridelovalcev hrane v Evropski uniji se je med letoma 2007 in 2008 povečalo za 9,5 odstotka, na 196 tisoč. Največjo rast v številu ekoloških pridelovalcev so zabeležili na Češkem (40,2 %), največji padec pa v Romuniji (13,4 %). Leta 2008 je ekološka pridelava zavzemala 7,8 milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, kar je za 7,4 odstotka več kot leto prej. Površina predstavlja nekaj več kot 4 odstotke vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Prispevki posameznih držav k temu deležu se zelo razlikujejo, saj štiri države (Velika Britanija, Nemčija, Italija, Španija) k celotni površini z ekološko pridelavo v EU prispevajo kar približno polovico. V Sloveniji je bilo leta 2008 ekološko obdelanih nekaj manj kot 30 tisoč hektarjev, rast primerjavi z letom prej pa je bila skromna, 1,8-odstotna. Ekoloških pridelovalcev je bilo nekaj več kot 2 tisoč, za 3,4 odstotka več kot leto prej.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.