Deja Crnović

 |  Mladina 9  |  Politika

V Sloveniji že živi gejevski par, ki je posvojil deklico

Vrhovno sodišče je pritrdilo, da ima par enake pravice, kot če bi šlo za dekličine biološke starše

Kljub temu da Družinski zakonik še ni začel veljati, imamo v Sloveniji že precedens s področja priznavanja pravic in dolžnosti staršem in otrokom v istospolnih skupnostih. Nanj je v razpravi v državnem zboru opozoril tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Javno je potrdil zadnji sklep vrhovnega sodišča, po katerem sta obravnavana posameznika moškega spola zdaj tudi legalno starša posvojene deklice.
Primer je postal znan javnosti julija lani, ko je gejevskemu paru uspelo ameriško sodno odločbo potrditi v Sloveniji. Gre za partnerja, ki imata hkrati slovensko in ameriško državljanstvo, marca 2006 pa sta v ameriški zvezni državi New Jersey posvojila deklico z ameriškim državljanstvom. V ZDA sta z odločbo tamkajšnjega sodišča pridobila vse pravice do tega otroka. Nato sta v Sloveniji prosila za priznanje tuje sodne odločbe in bila na okrožnem sodišču v Ljubljani tudi uspešna, saj sta le tako deklico lahko vpisala v rojstno knjigo in ji s tem zagotovila državljanske pravice. Sta prvi gejevski par v Sloveniji, ki je dobil pravnomočno odločbo sodišča, po kateri mu pripadajo enake pravice in dolžnosti do otroka, kot če bi šlo za biološke starše.
Seveda ni šlo brez zapletov, saj je pozneje vrhovno državno tožilstvo vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti. Vendar kot je na razpravi potrdil Svetlik, je poseben senat, ki ga je ustanovilo vrhovno sodišče, zavrnil pritožbo vrhovnega tožilstva in potrdil, da je bila odločitev okrožnega sodišča v Ljubljani primerna. Kot je povedal Svetlik, »tu druge odločitve pravzaprav niti ni moglo biti, kajti sicer bi bil tak otrok popolnoma izven pravne ureditve, kot jo pri nas poznamo. In to je primer, ki je precedens, ki ga lahko pravzaprav uporabijo sedaj kadarkoli za katerikoli primer, kdorkoli bi se tako odločil«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.