Borut Mekina

4. 3. 2010  |  Mladina 9

Demoni

Kdo lovi Janeza Janšo?

Desnica, ki predsednika republike ob vstopu v parlament tudi pozdravila ni, opozarja na krizo vrednot. (Janša nadzoruje predsednika)

Desnica, ki predsednika republike ob vstopu v parlament tudi pozdravila ni, opozarja na krizo vrednot. (Janša nadzoruje predsednika)
© Miha Fras

Pred približno 15 leti, ko se je v Sloveniji zgodila afera Depala vas, je Janez Janša napisal knjigo Okopi. Sklenil jo je z zanimivo prispodobo, ki je postala moto njegovega kasnejšega delovanja. Opisal je svoj obisk pri znancih v Trenti. Sprva je razmišljal o »bipolarnosti v slovenskem političnem prostoru«, torej o blokovstvu in o tem, kako ga preseči, nato pa sta se s prijateljem odpravila plezat v gore. Bila sta samo onadva in alpski apnenec, ko ju je presenetil vihar. Čez noč sta obtičala v nekem žlebu in se prepustila silam narave. Po tej preizkušnji, je zapisal Janez Janša, se mu je zdelo, da vidi stvari jasneje. Vedel je, zakaj ga je veter pustil pri življenju.
Ljudje, ki preživijo takšno preizkušnjo, so po navadi hvaležni za preostanek življenja in nič nenavadnega ne bi bilo, če bi se Janša tisti trenutek zahvalil stvarniku za novo priložnost, odpustil sovražnikom in objel bližnje ter se zjokal. A namesto nekakšne skromnosti, namesto da bi postal prizanesljivejši, je iz njega spregovorila Strogost nekoga, ki mu tudi za lastno življenje ni več mar. Zapisal je tole: »Spoznanje, da mora biti miza pospravljena ali na polju stari pridelek pobran, plevel populjen, preden se posadi novo seme, je v tem trenutku gotovo zelo jasno znamenje na slovenskem nebu.«
Koga je mislil s tem, ko je poudaril, da je treba populiti plevel, pobrati stari pridelek ali pospraviti mizo, verjetno ni dvoma. Mislil je seveda drugi blok »komunistične kontinuitete« ali, kot jo imenuje danes, tranzicijsko levico. Te ljudi je treba s silo iztrebiti, slovensko zemljo očistiti, z mize obrisati te ljudi, pardon, »drobtine«, kose klobas, ostanke malice, koščke paprike. Ponazoriti »drugega« kot nečloveka, ne kot neumnega, ampak kot »brezumnega«, kot stvar brez uma, kot stvar, ki je brez vrednot, poškropljena s krvjo, je šele začetek. Temu sledi »čiščenje«. Pri tem morala ne igra nobene vloge. Pri »puljenju plevela« gre le za trdo delo žuljavih rok.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.