Vanja Pirc

 |  Mladina 10  |  Politika

Prisankana globa

Po številnih drugih očitkih je rektor mariborske univerze deležen še očitkov o uničevanju narave

Danilo F. Križman, predsednik Foruma za Pohorje: »Na saneh je rektor Rozman.«

Danilo F. Križman, predsednik Foruma za Pohorje: »Na saneh je rektor Rozman.«
© Arhiv Danila F. Križmana

Predsednik Foruma za Pohorje Danilo F. Križman je javnost v teh dneh obvestil, da naj bi rektorja mariborske univerze dr. Ivana Rozmana zalotil, kako je na zaščitenem delu Pohorja divjal s snežnimi sanmi. Poklical je policiste in ti so ukrepali. Policija je dvema moškima, ki sta se vozila z motornimi sanmi v naravnem okolju, izrekla globo v višini 41,43 evra. Ker sta poleg tega napačno parkirala svoja avtomobila, so vsakega oglobili še za dodatnih 40 evrov. Rektor je medijem prek univerzitetne službe za stike z javnostmi potrdil, da je plačal kazen za napačno parkiranje. Globa za vožnjo po naravnem okolju pa je po njegovem mnenju neupravičena, saj vztraja, da se je v resnici vozil po zasneženem cestišču. Prijavitelj, ki trdi, da ceste na tistem območju ni, je rektorja medtem pozval k odstopu.
To je le še ena od številnih zgodb, v katerih se v zadnjem času pojavljajo Univerza v Mariboru in njeni vidni predstavniki, le da se v nasprotju s smučarsko misijo, ki se je rektorju pripetila v njegovem prostem času, večina drugih nanaša na delovanje naše druge največje javne univerze. Ena izmed zanimivejših je nedvomno zgodba o nakupu nove celostne grafične podobe Univerze v Mariboru, o kateri smo pisali v prejšnji številki Mladine. Pozornosti je deležna že približno leto dni, a je še vedno aktualna. Prvi razlog je ta, da je razpisno besedilo sprožilo ugibanja, ali ni bilo pisano na kožo točno določeni osebi. Drugi je ta, da je oblikovalska stroka izbrano podobo, za katero je poskrbela docentka dr. Gabrijela Fužir Bauer, povsem skritizirala. Tretji razlog je, da je univerza ob 38.000 evrih, ki jih je namenila za izvedbo projekta, avtorici za idejno rešitev namenila še dodatnih 20.000 evrov nagrade, kar je po mnenju poznavalcev zelo radodarna poteza. Četrti je ta, da je avtorica kljub nagradi novi znak univerze pozneje še nekoliko popravila. Peti razlog pa je, da naj bi bila Fužirjeva prijateljica glavnega tajnika univerze in da je na projektu izvedbe nove celostne podobe zaposlila študentko, ki je partnerica Mitje Kotnika, vodje kabineta rektorja Rozmana.
Na univerzi, kjer nam prejšnji teden niso uspeli pravočasno pripraviti odgovorov na vprašanja, čeprav so tematiko v preteklosti že komentirali, so nam pozneje pojasnili, da so vsi očitki neutemeljeni. Prepričani so, da za njimi stoji skupina ljudi, ki si je obetala posel, a ga ni dobila, pomembno vlogo pri tem pa naj bi imel dr. Jure Marn, ki je lobiral za drugouvrščenega Vojka Pogačarja in ki je tudi sicer v konfliktu z vodstvom univerze. Marn je namreč pred leti kljub izpolnjevanju vseh pogojev izgubil habilitacijo za poučevanje na mariborski univerzi, zato je sprožil sodni spor, sodišče pa je dalo na koncu prav univerzi. Kakorkoli že, na univerzi pravijo, da so razpis izpeljali korektno in da so izbrali zadovoljivo in cenovno ugodno ponudbo. Pravijo tudi, da je imela avtorica po končanem izbornem postopku vso pravico popraviti svoj izdelek, saj so naročili »le elaborat celostne grafične podobe, ne pa tudi končnega izdelka«. Zanikali so, da bi bila Fužirjeva prijateljica glavnega tajnika univerze, a obenem potrdili, da je pri projektu zaposlila Kotnikovo partnerico. Očitek na račun njene zaposlitve naj bi bil neupravičen, saj bi se pojavil tudi, če bi na razpisu zmagal drugouvrščeni Pogačar, ki je njen somentor pri diplomi. Končno besedo glede tega, ali je bila njena zaposlitev sporna ali ne, bodo imeli sicer kriminalisti.
Zanimivo je, da je bil očitkov na račun njegove zaposlitve pred časom deležen tudi sam vodja rektorjevega kabineta Kotnik. Za to funkcijo je namreč predvidena univerzitetna izobrazba, sicer zelo aktivnemu Kotniku pa doslej še ni uspelo doštudirati. Univerza ga je kljub temu zaposlila kot vodjo kabineta, in sicer tako, da ga je prezaposlila s položaja na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), kjer je opravljal delo, ki ne predvideva univerzitetne izobrazbe, nato pa ga je rektor pisno pooblastil za vodenje njegovega kabineta. Na pobudo mariborske študentske organizacije so bile o primeru obveščene nadzorne ustanove in inšpektorat za delo je ugotovil kršitve zakona o delovnih razmerjih. Pravni osebi in odgovorni osebi so izdali plačilna naloga, univerzi v višini 3000 evrov, rektorju pa v višini 450 evrov. Univerzi so tudi naložili, da Kotnik ne sme več voditi rektorjevega kabineta.
Univerza se je nato pritožila na drugostopenjski organ, na ministrstvo za delo. Vztrajali so, da v Kotnikovem primeru ni šlo za novo zaposlitev, temveč za prezaposlitev znotraj univerze, zakonodaja pa je v tem primeru milejša. Ministrstvo je pritožbi ugodilo. O primeru je bila obveščena tudi komisija za preprečevanje korupcije, in ker po končanem postopku na ministrstvu ni zahtevala dodatnih pojasnil, na univerzi pravijo, da je »nedvoumno jasno, da je zaposlitev Mitja Kotnika kot vodje kabineta zakonita in pravilna«. Prav zato je nenavadno, da so nam na inšpektoratu za delo povedali, da je sodišče, ki se je prav tako ukvarjalo s tem primerom, nedavno zavrnilo zahtevi univerze in rektorja za sodno varstvo. To pomeni, da je potrdilo odmerjena plačilna naloga, le rektorjevega je zaradi napačne interpretacije predpisov malenkost znižalo. »Izrečeni ukrep je torej pravnomočen,« pravijo na inšpektoratu za delo.
Ne glede na to, ali bosta univerza in rektor na koncu plačala kazen ali kljub vsemu ne, je jasno, da v mariborskem visokošolskem kotlu vse bolj vre. Razlogov je najverjetneje več, od apetitov po poslovanju z univerzo, ki je tudi sama pripomogla k nastanku številnih podjetij, do bližajočih se lokalnih volitev, predvsem pa bližajočih se rektorskih volitev. Sedanjemu rektorju Rozmanu se izteka drugi mandat, med tistimi, ki naj bi se potegovali za njegov položaj, pa je za zdaj interes javno izrazil le dr. Danijel Rebolj z gradbene fakultete. Ker je bil Rebolj že na prejšnjih volitvah Rozmanov protikandidat, naj bi bil tudi tokrat predstavnik »druge« linije. To nakazuje tudi njegova izjava, da se je za sodelovanje v rektorski bitki odločil zato, ker »je treba obrniti krmilo in prezračiti vzdušje strahu, ki ga vztrajno gradi sedanje vodstvo. Očitki, da sedanje vodstvo obračunava z drugače mislečimi, morda niso dokazljivi, a dobra univerza podpira dobre akademske vrednote, naša pa je študentom slab zgled«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.