18. 3. 2010  |  Mladina 11  |  Politika

Zadolžena gradbena podjetja

Delež finančnih instrumentov v strukturi obveznosti gradbenih podjetij v odstotkih

/media/www/slike.old/mladina/grafdele.jpg

Presežek povpraševanja nad ponudbo na nepremičninskem trgu je zadnja leta spodbujal rast gradbenih podjetij, saj ta niso imela težav s prodajo nepremičnin. Skupaj z rastjo trga se je povečevalo povpraševanje po finančnih virih, s katerimi so gradbena podjetja financirala projekte. Velika aktivnost pri prodaji stanovanj je omogočila reden dotok sredstev podjetjem, zaradi mrtvila, ki se je začelo z zadnjim četrtletjem leta 2008, pa so se povečale zamude pri odplačilu posojil in potreba po večjih oslabitvah gradbenih posojil pri bankah. Zanimiv je zlasti podatek Banke Slovenije, da je bilo v prvih treh četrtletjih lanskega leta, torej ko smo bili že globoko v krizi, gradbenemu sektorju odobrenih kar 44 odstotkov več novih posojil kot v istem obdobju leto poprej. Ker se dinamika letne rasti obsega posojil zmanjšuje, to pomeni, da je med novoodobrenimi posojili tudi veliko revolving posojil.
Vir: Banka Slovenije, lastni izračuni, publikacija Stabilnost slovenskega bančnega sistema, december 2009

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.