Darja Kocbek

 |  Mladina 12  |  Ekonomija

Slovenija je napredovala v drugo skupino

Čeprav je Slovenija še vedno pod povprečjem EU, na področju inovativnosti napreduje hitreje od povprečja v EU

Dr. Bojan Nemec s svojim robotom

Dr. Bojan Nemec s svojim robotom
© Borut Peterlin

Slovenija je v letu 2009 v primerjavi z letom 2008 na področju inovativnosti napredovala. Zdaj je v skupini držav, ki uspešno sledijo inovacijskim šampionom, je evropska komisija navedla v poročilu o inovacijskih kazalnikih za leto 2009. Čeprav je še vedno pod povprečjem EU, po oceni komisije napreduje hitreje, kot to na splošno uspeva vsem državam članicam EU. Evropska komisija inovativnost članic ocenjuje na podlagi 29 kazalnikov. Za Slovenijo je ugotovila, da je najmočnejša pri človeških virih, financiranju in pomočeh, inovatorjih in ekonomskih učinkih, razmeroma šibka pa pri investicijah podjetij in sodelovanju podjetij pri inovacijah. Toda v zadnjih petih letih so prav financiranje, pomoči in sodelovanje podjetij pri inovacijah najbolj pripomogli k napredku Slovenije. Kako napredek, ki ga je zaznala evropska komisija, občuti gospodarstvo, smo vprašali gospodarsko in obrtno zbornico. Na gospodarski zbornici nam niso utegnili odgovoriti.
Poročilo evropske komisije o inovativnosti je eno od tistih, ki nam na neki način vliva samozavest, saj Slovenijo uvršča med »inovatorje sledilce«. Podobno so pokazali že rezultati raziskave o globalni konkurenčnosti, kjer je Slovenija na področju inovativnosti prav tako uvrščena zelo visoko, celo na 17. mesto med 133. državami, pravi Viljem Pšeničny, generalni sekretar Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. »Problem očitno tiči v uvajanju inovacij v gospodarstvo oziroma v učinkovitosti gospodarstva, da bi inovacije uporabili v praksi. Vzroki za to so najbrž v drugih kazalnikih, ki kažejo na veliko rigidnost trga dela, na nizko stopnjo soodvisnosti med nagrajevanjem in inovativnostjo, ter v pomanjkanju trajnega lastniškega kapitala za financiranje uvajanja inovacij in rasti podjetij,« ugotavlja. Inovativnost sama po sebi namreč še ni dovolj. Za uspešno podjetništvo je poleg inovativnosti pomembna tudi ustrezna podjetniška klima, nagnjenost k prevzemanju tveganj, delavnost, ne pretirana, vendar primerna stopnja administrativne urejenosti ter nezbirokratizirana pravna država, pravi Pšeničny.
Evropska komisija države članice razvršča v štiri skupine, ki so inovacijski šampioni, članice, ki šampionom uspešno sledijo, zmerne inovatorke in članice, ki so na repu. Inovacijski šampioni so bile lani enako kot v preteklih letih Danska, Finska, Nemčija, Švedska in Velika Britanija. Med njimi po ugotovitvah komisije najhitreje napredujeta Nemčija in Finska, Danska in Velika Britanija pa stagnirata. V drugi skupini držav - to so tiste, ki uspešno sledijo šampionom -, so Slovenija, Avstrija, Belgija, Ciper, Estonija, Francija, Irska, Luksemburg in Nizozemska. Slovenija je iz tretje skupine v to skupino lani napredovala na podlagi stalnega napredka v zadnjih letih.
Zmerne inovatorke so Češka, Grčija, Madžarska, Italija, Litva, Malta, Poljska, Portugalska, Slovaška in Španija. V četrti skupini, to so države, ki so na repu, pa so Bolgarija, Latvija in Romunija. Komisija tako kot v preteklih letih tudi tokrat ugotavlja, da države, ki so v zadnjih dveh skupinah, napredujejo hitreje kot tiste, ki so v prvih dveh skupinah. To seveda nujno ne pomeni, da bi Slovenija potrebovala več časa za vstop v prvo skupino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.