Urša Marn

 |  Mladina 12  |  Družba

Kaj je Barka?

Skupnost Barka je kraj sobivanja z ljudmi z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju in njihovih spremljevalcev

Začetki Barke segajo v leto 1964, ko sta Kanadčan Jean Vanier in dominikanski pater Thomas Philippe povabila Raphaela Simija in Philippa Eeuxa, odrasla moška z motnjo v duševnem razvoju, ki sta do takrat živela v psihiatričnem zavodu zaprtega tipa, v preprosto skupno življenje. Staro hišo v francoski vasi Trosly-Breuil, kjer je četverica živela, je Vanier poimenoval l'Arche (Barka) po Noetovi barki. Skupaj so kuhali, jedli, pospravljali, delali na vrtu in pozneje v delavnicah, se sprehajali, počivali, molili in praznovali. Kmalu je Barka začela rasti. Sprejemali so čedalje več ljudi z motnjo v duševnem razvoju, pa tudi njihovih spremljevalcev, ki so želeli z njimi živeti in delati. Danes Mednarodna zveza l'Arche združuje 140 skupnosti v skoraj tridesetih državah sveta. V svojih temeljih je Barka krščanska skupnost, vendar je odprta tudi za tiste, ki verujejo drugače ali pa sploh ne verujejo. Prva skupnost in mnoge druge so sicer res zakoreninjene v izročilu katoliške cerkve, vendar obstajajo tudi ekumenske in medverske skupnosti. Katoliška vera torej ni pogoj za vstop v skupnost in Barka tudi ne deluje pod okriljem katoliške cerkve.
Slovensko društvo Barka je prvo hišo v Zbiljah pri Medvodah kupilo leta 1995 v tretji gradbeni fazi, dve leti pozneje pa so vanjo sprejeli prve osebe z motnjo v duševnem razvoju. Leta 1998 so dobili koncesijo ministrstva za delo za prvih šest sprejetih oseb z motnjo v duševnem razvoju. Zaradi potrebe po sprejetju novih oseb v bivalne skupnosti so leta 2003 kupili še drugo hišo, s čimer so dobili prostor za nadaljnjih šest oseb. Oba objekta so kupili in opremili z donacijami in krediti. Socialnovarstveni program, ki ga izvajajo, zajema osemurno dnevno vodenje, varstvo in zaposlitev ter 16-urni t. i. institucionalni program. Spremljevalci, ki z varovanci bivajo 24 ur na dan (kar je ena ključnih lastnosti, po katerih se Barka razlikuje od drugih bivanjskih skupnosti), lahko v skupnosti ostanejo le nekaj tednov, lahko pa tudi več let. Po dveh letih prostovoljstva, ko prejemajo le simbolično žepnino, se v Barki lahko, če obstajajo možnosti, tudi zaposlijo. »Dokler je bilo sprejetih malo prizadetih oseb, smo lahko program zaposlitve izvajali v delavnicah v kletnih prostorih stanovanjske hiše v Zbiljah. S sprejetjem novih oseb pa so ti prostori postali pretesni. Nadaljnje koncesije pristojnega ministrstva so seveda odvisne od izpolnjevanja pogojev, ki jih določajo veljavni standardi in normativi, in ki jih moramo za pridobitev koncesije v celoti izpolnjevati,« pravi predsednik društva Matej Rovšek. Zaradi tega so pred petimi leti začeli razmišljati o gradnji novih delavnic, kmalu za tem pa so jih z donacijo objekta presenetili nemški prijatelji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.