Konec Amerike

Zakaj je sprejem zdravstvene reforme povzročil tako apokaliptično histerijo

Hecno, kako slovensko politiko vse manj zanima ekonomija. In kako jo vse manj zanima kriza. Le zakaj bi jo? Našla je magični napoj: krizo bo rešila z ideologijo. Tako se je očitno odločila. Zato niti ni čudno, da na ekonomska vprašanja daje ideološke odgovore. Nekaj takega je počela tudi partija na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je Jugoslavija zašla v hudo finančno in gospodarsko krizo: namesto da bi na ekonomijo iskala ekonomske odgovore, je iskala in ponujala ideološke odgovore. Namesto ekonomskih odgovorov je iskala »idejno-politično soglasje«. Logika je bila preprosta: če bomo okrepili socializem, če bomo okrepili samoupravljanje, če bomo okrepili ideologijo, če bomo torej povečali vlogo socializma in samoupravnega socialističnega sistema, bomo premagali ekonomsko krizo! Ergo: najboljši program izhoda iz gospodarske krize je bila jeklena identifikacija z ideologijo. Je danes kaj drugače? Da bi bil hec večji, poglejte na desno, potemtakem med tiste politike, ki imajo o Jugoslaviji - »temni strani meseca«, »totalitarizmu«, »enoumju« ipd. - najslabše možno mnenje. Kaj pravi desnica? Recimo: če bodo izbrisanim popravljene krivice, bo konec Slovenije - saj veste, odškodnine, ki naj bi jih izplačali izbrisanim, bodo Slovenijo ekonomsko zlomile. In ker je ideologija nagnjena k temu, da funkcionira kot prerokba, ki izpolnjuje in potrjuje samo sebe, na koncu potem vedno ostane le še ideologija, le še serija ideoloških »odgovorov«, ki so brez vprašanj. Recimo: Slovenije bo konec, če bo sprejet novi družinski zakonik. Ali pa: če bodo zamenjali državno tožilko Brezigarjevo, bo Slovenija mutirala v policijsko državo. Ergo: Slovenijo lahko reši le jeklena identifikacija z ideologijo. Če boste za Brezigarjevo, proti izbrisanim in proti novemu družinskemu zakoniku, potem Slovenija ne bo propadla. Če pa boste proti Brezigarjevi, za izbrisane in za novi družinski zakonik, potem se bo ekonomska kriza le še poglobila. In čaka nas sodni dan. Apokalipsa.
Podobna slika je prihajala iz Amerike. Republikanci in nativistični, ultrapatriotski, paranoidni, militantni »čajankarji«, oboroženo krilo republikanske stranke, so rohneli: če bo kongres sprejel Obamovo zdravstveno reformo, bo Amerike konec! Propadla bo! In kriza se bo le še poglobila! In to dobesedno: zdravstvena reforma bo tako draga, da bo Ameriko ekonomsko zlomila! In uničila še več delovnih mest! Ergo: če bo zdravstvena reforma sprejeta, bo Ameriko doletela apokalipsa. In potem se je zgodilo: kongres je po pravem trilerju sprejel zdravstveno reformo. Je Ameriko doletela apokalipsa? Absolutno! Totalno! Kompletno! Le da Amerike ni doletela ekonomska, ampak ideološka apokalipsa. Republikanci, njihovi čajankarski Freikorps in njihovi medijski jurišniki so namreč kar tekmovali v tem, kdo bo bolj apokaliptično opisal to »reformirano« Ameriko. Ali bolje rečeno: apokalipsa so postali prav njihovi kriki.
Republikanski kongresnik Todd Akin je rekel, da je zakon o zdravstvu »strup socializma«, mnogi drugi so poudarjali, da je Amerika zdaj dokončno padla v socializem, nekateri so v tem videli »socialistični puč«, Sean Hannity, ki je svojo oddajo na TV-kanalu FoxNews kar takoj po Obamovi izvolitvi prelevil v »vojno proti socializmu«, je oznanil, da se je Amerika zdaj »kompletno zasukala v socializem«, republikanska kongresnica Ginny Brown-Waite pa je zgroženo svarila, da boš moral zdaj »ravnati socialistično«, ker da te v nasprotnem primeru čaka kazen. Zdravstvena reforma je »tiranija«. Pred sprejetjem zakona o zdravstveni reformi so republikanci napovedali, da bo to »konec Amerike, kot jo poznamo« - po sprejetju zakona so ugotovili, da je to »konec Amerike, kot smo jo poznali«. Ni kaj, dan, ko je kongres sprejel zdravstveno reformo, je bil res sodni dan - dan, ko so se izpolnile vse republikanske prerokbe. In ker naj bi na sodni dan svet preplavile vsemogoče kužne bolezni, je desničarski Washington Times zdravstveno reformo razglasil za »črno kugo«. Toliko - da bi bilo ja tudi zadnjemu Marsovcu jasno, kako mora videti in razumeti to, kar se je zgodilo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.