Operacija Stadion

Zakaj Al Kaida grozi z neizsledljivim eksplozivom in zakaj bo zaradi bejzbola nasankal nogomet

Tarča: Nogometni stadion Royal Bafokeng v južnoafriškem Rustenburgu, kjer se bosta 12. junija udarili Amerika in Anglija

Tarča: Nogometni stadion Royal Bafokeng v južnoafriškem Rustenburgu, kjer se bosta 12. junija udarili Amerika in Anglija

Nogometni stadion Royal Bafokeng v južnoafriškem Rustenburgu bo 12. junija, ko se bosta na njem udarili Amerika in Anglija, verjetno nabito poln. Navijači bodo vseh 42.000 vstopnic razgrabili - vsaj tako že ves čas napovedujejo organizatorji. Ne brez razloga: v Rustenburg naj bi se zgrnilo 25.000 angleških navijačev. Ali nekaj takega. Toda če bi ljudje verjeli v mite o Al Kaidi, če bi torej verjeli v mit o njeni vsemogočnosti ali pa v mit o njeni vsepovsodnosti (oh, ali pa v mit o njeni izmuzljivosti, nezgrabljivosti in neizsledljivosti), potem bi bil stadion Royal Bafokeng prazen. Povsem. Totalno. Prazen do zadnjega kotička! Ne le navijači, ampak tudi nogometaši se na njem ne bi niti prikazali. Vsi bi to tihožitje - osamljeni, zapuščeni, evakuirani, karantenizirani stadion - le gledali z distance. Specifično: s TV-distance. Kajti Al Kaida je nedavno zagrozila, da bo 12. junij prelevila v 11. september - da bo torej stadion Royal Bafokeng prelevila v Svetovni trgovinski center. In to med tekmo - pred TV-kamerami. Pred globalno publiko. »Kako neverjetno bi izgledala tekma med Ameriko in Anglijo, ki bi potekala v neposrednem prenosu in na polnem stadionu, ko bi prek tribun zagrmel zvok eksplozije, ki bi stadion postavila na glavo in za sabo pustila na stotine mrtvih!«
Rekli boste: pa kaj? Saj ni prvič! Točno, Al Kaida je nogometu, nogometašem, nogometnim stadionom in nogometnim prvenstvom grozila že prej. Recimo: leta 2008 je zagrozila, da bo minirala evropsko prvenstvo v Švici in Avstriji. »Tarča je Euro 2008,« so sporočili prek spletne strani in dodali, da bodo »najbolj varni evropski državi spremenili v pekel, kakršnega vidimo v Iraku in Afganistanu«. To, da jim ni uspelo, govori bodisi o tem, da Al Kaida ni vsemogočna in vsepovsodna in da mučenikov, ki bi se hoteli razstreliti z nogometnimi navijači, ni ravno na pretek, ali pa o tem, da za miniranje nogometnega prvenstva potrebuješ več kot le spletno stran. A po drugi strani, že leto prej so sporočili, da naj bi Al Kaida načrtovala bombni atentat na tekme angleške prve lige in da naj bi skušala stadion Stamford Bridge, na katerem igra Chelsea, ali pa stadion Old Trafford, na katerem igra Manchester United, preleviti v Svetovni trgovinski center. Jasno, v orožje za množično uničevanje naj bi se prelevilo manjše letalo, ki bi ga pilotiral samomorilski mučenik. In jasno, vse skupaj naj bi se zgodilo pred TV-kamerami, v živo, v »realnem« času. Ni se zgodilo.
In tudi lige niso prekinili: če bi verjeli v mite o Al Kaidi, bi jo nemudoma prekinili. In odpovedali. To, da Al Kaidi ni uspelo v treh letih »zadeti« niti ene tekme angleške prve lige, pa govori o tem, da terorizem ni ravno rutinski jutranji odhod v tovarno in da moraš biti za teroristično mučeništvo motiviran bolj kot nogometaši pred derbijem Manchester United vs. Chelsea. Je pa tudi res, da so januarja letos na Otoku razkrili vsebino tajnega varnostnega poročila Svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki - teroristična grožnja, ki pravi, da obstaja velika verjetnost, da bo Al Kaida na svetovnem prvenstvu ciljala angleške nogometaše, še posebej na tekmi z Ameriko, atentat pa naj bi izvedle podružnice Al Kaide, ki da že »spijo« v Južni Afriki, verjetno nekje med tistimi »petimi milijoni ilegalnih priseljencev«. Specifično, za razstrelitev tekme med Anglijo in Ameriko - ali pa angleških nogometašev oz. angleških navijačev - naj bi bila zadolžena skupina Al Šabab, povezana z Al Kaido in Somalcem, ki je pred časom s sekiro napadel danskega »Mohamedovega« karikaturista Kurta Westergaarda. Ni mu uspelo. Westergaard se je še pravi trenutek zaklenil v varno sobo. Na stadionu Royal Bafokeng ne bo varnih sob. Je pa res, da na stadionu Royal Bafokeng tudi s sekiro ne boš prišel daleč.
Kot rečeno, Al Kaida nogometu ni zagrozila prvič. In trik je ravno v tem »saj ni prvič« - v tem »spet«. Al Kaida je nogometu zagrozila tolikokrat, da je to zdaj že vzorec. Rekli boste: Al Kaida se očitno zelo dobro zaveda simbolne vrednosti, ki jo ima nogomet - in neprecenljivega spektakelskega potenciala, ki ga ponuja nogometna tekma visokega profila. Po drugi strani pa lahko tudi rečete: Al Kaida hoče igrati nogomet! Al Kaida se hoče vključiti v nogomet! Al Kaida se hoče vmešati v nogomet! Al Kaida hoče profitirati z nogometom! Hej, lahko da se skuša vključiti v trgovino z nogometaši! Lahko da hoče služiti s transferji! Nemška teroristična skupina Baader-Meinhof je ropala banke, da bi lahko financirala svoje operacije - Al Kaida bi morda rada svoje operacije financirala s preprodajanjem nogometašev.
Kar nas pripelje do dodane vrednosti tokratne grožnje: stadionu Royal Bafokeng - in tekmi med Anglijo in Ameriko - je namreč zagrozila alžirska podružnica Al Kaide. Poudarek je kakopak na besedi: alžirska. Alžirija igra v skupini z Ameriko, Anglijo in Slovenijo. Trik je v tem, da alžirska podružnica Al Kaide ni zagrozila tekmi med Alžirijo in Anglijo niti tekmi med Alžirijo in Ameriko, kaj šele tekmi med Alžirijo in Slovenijo, ampak tekmi med Ameriko in Anglijo. Kar pomeni, da je zagrozila glavnima tekmecema Alžirije - pač reprezentancama, ki najbolj »ogrožata« napredovanje Alžirije v naslednji krog tekmovanja. Lahko bi rekli, da skuša Al Kaida prestrašiti angleško in ameriško reprezentanco, da ju skuša vnaprej destabilizirati, da ju skuša psihološko zlomiti - da skuša torej vplivati na dogajanje v skupini C. Ali bolje rečeno: alžirska podružnica Al Kaide skuša Alžiriji olajšati napredovanje v naslednji krog - ali pa ji vsaj povečati možnosti. Ne le da se je Al Kaida priključila navijaški noriji, ampak skuša - v imenu nacionalnega interesa - zrežirati tekme in potek svetovnega prvenstva, še toliko bolj, ker je svojo operacijo vnaprej napovedala. Pri tem je dobro le to, da Slovenije - ponosne razširjevalke demokracije v Iraku in Afganistanu - ne omenja niti ne opazi, pa četudi igra v skupini z »njeno« ekipo. Obenem pa kaže, da je tista enotna, homogena, »revolucionarna« zunanja politika Al Kaide razpadla, da se je začela drobiti in omejevati na ozke nacionalne interese: alžirska veja Al Kaide hoče le pomagati svoji reprezentanci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.