Darja Kocbek

 |  Mladina 16  |  Ekonomija

Pionirji in ultrabirokrati hkrati

Nič ne pomaga, če je v Sloveniji podjetje mogoče ustanoviti v 45 minutah, ko nikakor ni mogoče pridobiti dovoljenja za začetek proizvodnje

Nereciklirani odpadki

Nereciklirani odpadki
© Borut Peterlin

V Sloveniji je mogoče ustanoviti podjetje v 45 minutah, na Portugalskem v 42,5 minute in v Belgiji v treh urah, so pred dvema letoma, ko je bila razprava o zmanjšanju birokratskih ovir na vrhuncu, ugotavljali na zasedanju sveta EU za konkurenčnost v Bruslju. Slovenija je med državami, kjer je čas za ustanovitev podjetja med najkrajšimi, predvsem zaradi projekta Vem - vse na enem mestu, ki ga je uvedel prejšnji minister za javno upravo Gregor Virant. Ta projekt ljudem, ki se odločijo ustanoviti podjetje, omogoča, da lahko vse za ustanovitev podjetja uredijo na enem mestu.
A to še zdaleč ni dovolj, da bi podjetja lahko uspešno zaživela, še posebej, če gre za proizvodnjo. V tem primeru je treba dograditi tovarno, postaviti proizvodno linijo. To pa potegne za seboj kup dovoljenj. Seveda so dovoljenja potrebna. Z njimi država podjetnike prisili, da spoštujejo pravila, standarde, različne omejitve. Morajo pa biti postopki za pridobivanje tovrstnih dovoljenj razumni, predvsem pa zakonska podlaga takšna, da si različni zakoni med seboj ne nasprotujejo, da se njihove določbe z nesmiselnim medsebojnim pogojevanjem ne izključujejo.
Prav to je očitno problem pri zakonu o gradnji objektov in zakonu o varstvu okolja, kakor je razumeti lastnika podjetja Plastkom, ki sta se odločila na Jesenicah postaviti tovarno za recikliranje nagrobnih sveč. Linija je postavljena že štirinajst dni oziroma tri tedne, odpadne sveče bi morali začeti predelovati že konec februarja, a tovarna še zmeraj stoji, ker Plastkomu še ni uspelo dobiti okoljevarstvenega dovoljenja, agenciji za okolje pa še ni uspelo potrditi sheme za ravnanje z odpadnimi svečami. Zaposliti nameravajo 20 delavcev, a so že pred objavo razpisa dobili od 150 do 200 prošenj, sta za TV Slovenija pojasnjevala lastnika Plastkoma, zakonca Korbar. Odpadnih sveč se v Sloveniji na leto nabere štiri tisoč ton. Ker jih še ni mogoče začeti predelovati, se na podlagi uredbe o zbiranju kopičijo v zbirnih centrih po Sloveniji, kjer že motijo nekatere sosede, in nihče ne ve, kdaj bosta pooblaščeni podjetji te sveče lahko začeli odvažati v predelavo.
Plastkom ne dobi dovoljenja za začetek predelave zaradi protislovja v zakonih, ugotavlja njegov svetovalec Zoran Dernovšek. Po zakonu o gradnji objektov morajo pred izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti okoljevarstveno dovoljenje, zakon o varstvu okolja pa za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja zahteva uporabno dovoljenje. Na agenciji za okolje seveda trdijo, da zakonodaja ni v protislovju, v pisni izjavi za TV Slovenija so navedli, da mora Plastkom vlogo dopolniti, ker je spreminjal zahtevke.
Na kabinet predsednika vlade smo naslovili vprašanja, kako namerava vlada zagotoviti, da bodo postopki za pripravo izvedbenih predpisov, kot je recimo shema za predelavo sveč, enako hitri, kot so pri ustanovitvi podjetja, kako namerava vlada poskrbeti za boljšo koordinacijo dela med ministrstvi, da bodo predpisi bolj usklajeni in bodo odpravljena neskladja med njimi. Odgovorov nam niso utegnili pripraviti. Ni problem le usklajevanje med različnimi ministrstvi, ampak tudi znotraj ministrstev, za zakon o gradnji objektov in zakon o varstvu okolja je namreč pristojno isto ministrstvo - ministrstvo za okolje in prostor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.