Darja Kocbek

 |  Mladina 17  |  Ekonomija

Kmalu razpis Eko sklada za nepovratna sredstva

Katere stroške bodo prosilcem priznali, bodo na skladu opredelili v razpisih

Soseska pasivnih hiš

Soseska pasivnih hiš
© Janez Marolt

Eko sklad bo maja objavil več razpisov za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud občanom. Poziva za dodeljevanje spodbud občanom (ločeno bo objavljen poziv za ukrepe, ki se bodo izvajali v večstanovanjskih stavbah) za ukrepe, ki bodo izvedeni po oddaji vloge, bosta odprta do konca leta, pojasnjuje svetovalka direktorja Vesna Črnilogar. Če bo vlada potrdila program, ki ji ga je predlagal Eko sklad, bo izjemoma objavljen tudi poseben javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud občanom, ki so naložbe, ki so bile predmet spodbujanja preteklega razpisa in ki je bil zaključen 9. oktobra lani, izvedli v vmesnem obdobju - po 9. oktobru 2010 in do objave novih pozivov. Ta poziv bo predvidoma odprt dva meseca. Glede na obseg razpisanih sredstev na Eko skladu ne pričakujejo, da bi morali pozive zaključevati predčasno.
Do nepovratnih finančnih spodbud, ki jih bo Eko sklad dodeljeval prek omenjenih razpisov, bodo upravičeni občani (fizične osebe), ki bodo izvajali naložbe za rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb. Spodbude bodo po besedah Črnilogarjeve lahko dobili za vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema, vgradnjo kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso, vgradnjo toplotne črpalke za pripravo sanitarne tople vode in/ali centralno ogrevanje stanovanjske stavbe, vgradnjo sistema centralnega ogrevanja pri obnovi stanovanjske stavbe v primeru priključitve na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije, za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva pri obnovi stanovanjske stavbe, za toplotno izolacijo fasade pri obnovi eno- ali dvostanovanjske stavbe, za izvedbo toplotne izolacije strehe oziroma podstrešja pri obnovi eno- ali dvostanovanjske stavbe, za vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanjski stavbi, za gradnjo ali nakup nizkoenergijske in pasivne stanovanjske stavbe.
Spodbude bodo na voljo tudi za večstanovanjske stavbe, kjer pridejo v poštev še toplotna izolacija fasade in strehe, zamenjava zunanjega stavbnega pohištva, nakup in vgradnja kotla na lesno biomaso, vgradnja termostatskih ventilov in hidravlično uravnoteženje ogrevalnih sistemov ter vgradnja delilnikov na grelnih telesih z daljinskim odčitavanjem. Vlagatelj bo moral vlogo vložiti, preden bo začel naložbo izvajati. Za izvedene naložbe bo mogoče dobiti denar le, če bo vlada potrdila predlagani program.
Najprej bodo denar dobili tisti, ki bodo prvi vložili popolno vlogo. Katere stroške bodo prosilcem priznali, bodo natančneje opredelili v javnem razpisu. Prosilec lahko dobi spodbudo največ v višini 25 odstotkov vrednosti priznanih stroškov, vendar končni znesek spodbude ne bo smel biti višji od mejnega zneska, ki bo za vsak ukrep v nominalni vrednosti določen v javnem razpisu.
Janez Kopač, generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo, ocenjuje, da bo Eko sklad letos sofinanciral več kot 12 tisoč investicij v projekte za učinkovito rabo energije. Približno 3,4 milijona evrov bo namenil za solarne ogrevalne sisteme, 3,6 milijona evrov za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva in 2,4 milijona evrov za dograditev toplotnih črpalk.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.