Staš Zgonik

 |  Mladina 17  |  Ekonomija

Top flop: Javne finance

Leto 2009 je na ravni državnih financ članic EU zaznamovalo izjemno povečanje proračunskih primanjkljajev in pa povečana zadolženost držav. Na ravni celotne EU se je proračunski primanjkljaj z 2,3 odstotka BDP v letu 2008 povečal na kar 6,8 odstotka, zadolženost pa je z 61,6 odstotka BDP skočila na 73,6 odstotka. Vlade držav članic EU so se dodatno zadolžile za več kot 500 milijard evrov. Največji proračunski primanjkljaj kot odstotek BDP je v letu 2009 zabeležila Irska (14,3 %), sledita pa zloglasna Grčija (13,6 %) in Velika Britanija (11,5 %). Nobena država ni zabeležila proračunskega presežka. Najmanjši primanjkljaj je imela Švedska (0,5 %), sledita pa Luksemburg (0,7 %) in Estonija (1,7 %). Slovenski proračunski primanjkljaj je po podatkih Eurostata z 1,7 v letu 2008 skočil na 5,5 odstotka BDP, dolg države pa z 22,6 na 35,9 odstotka BDP.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.