Slovenska burka

Zakaj slovenski politiki slavijo politično smrt Katarine Kresal, a ne opazijo, da so na svojem lastnem pogrebu

Katarina Kresal ob poslušanju Boruta Pahorja med interpelacijo v državnem zboru: Pahor jo podpira, a vseeno koketira z desnico

Katarina Kresal ob poslušanju Boruta Pahorja med interpelacijo v državnem zboru: Pahor jo podpira, a vseeno koketira z desnico
© Borut Peterlin

Naj se Slovenija umakne iz Afganistana? Vsekakor. Toda najprej naj se umakne iz Afganistana, potem pa naj še Afganistan umakne iz sebe. Kajti Afganistan je resnica Slovenije. Med Afganistanom in Slovenijo obstaja nekaj zoprnih paralel. Za Slovenijo zdaj mnogi pravijo, da razpada in da ni bila še nikoli tako nizko - mar niso za Afganistan govorili, da je failed state, spodletela država? V Sloveniji zadnje čase poslušamo, da v politiki in ekonomiji vse poteka le še po zvezah - mar ni Afganistan veljal za tipični primer države, v kateri vse temelji na družinsko-klanovsko-plemenskih zvezah? Premier Borut Pahor pravi, da ga nizka podpora javnosti ne skrbi - mar ni bilo talibanom, ki so vladali Afganistanu, povsem vseeno, kakšno podporo javnosti imajo? Desnica pravi, da se Slovenija spreminja v policijsko državo - mar ni bil Afganistan država, kakršno lahko skupaj obdrži le policija? In seveda: talibani so bili alergični na ženske - mar ni tudi slovenska desnica alergična na ženske?
Specifično: na Katarino Kresal. Miran Györek, poslanec SNS, ki je kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku s svojim glasom omogočil izglasovanje sporne novele zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, je namreč - ob interpelaciji Kresalove - dahnil: »Ne moremo te ministrice primerjati z gospo Jelušičevo, z gospo Krebsovo. To so dame, to so gospe, to so matere, to so žene, to so prijetne ženske za sodelovanje. Prosim lepo - moje mnenje - ta ministrica tega nima.« Ergo: Kresalova ni ne mati ne žena, ampak le ženska, ki se noče ukloniti imperativom patriarhalne ureditve, zato z njo ni mogoče sodelovati. Če bi bila moja, bi bila lepo doma - z burko! Jasno, Györek je s tem le potrdil to, kar je Kresalova ves čas trdila: da se je skuša desnica znebiti tudi zato, ker je ženska. In ko je spregovoril Györek, se je Janez Janša verjetno prijel za glavo. Pa četudi ni njegov poslanec.
Živo si lahko predstavljate, kako je izgledal bojni sestanek, na katerem je SDS kovala svoj interpelacijski ples: pazite, afere Baričevič iz taktičnih razlogov ne bomo pogrevali - izpadli bi preveč morbidno in mrhovinarsko - kar ni dobro - ljudem to ni všeč - v krizi je bolje, če rečeš, da je nekdo nekaj ukradel - to vžge - zato bomo žgali le povezavo med Kresalovo in Ram Investom - korupcija, klientelizem, mreženje - to bo ljudem všeč. Toda pozor: nobenega šovinizma in seksizma, nobenega poudarjanja njene ženskosti. Nastopajmo umirjeno, trezno, sredinsko, da ne bodo rekli, da jo interpeliramo le zato, ker je ženska. Potem pa je prišel Györek - in vse pokvaril. Interpelacija desnice nenadoma ni bila več tako čista, še toliko bolj, ker se je zdelo, da je Györek to povedal v imenu desnice, tako rekoč namesto SDS, da je torej le izrekel to, česar sami esdeesovci iz taktičnih razlogov niso smeli izreči. Hja, snel jim je z jezika. To, da je ob Kresalovi asociativno užalil tudi Jelušičevo in Krebsovo, se razume samo po sebi: dokler sta bili le ženski, nista bili sprejemljivi - sprejemljivi sta šele zdaj, ko sta ženi in materi. Györek je izgledal zelo filmsko: kot priča, ki jo v kaki sodni drami dobro strenirajo in pripeljejo na sodišče, obenem pa ji zabičajo, česa ne sme za nobeno ceno reči - toda zagovornik druge strani ali pa tožilec jo potem tako spravi ob živce, da izbruhne in pove preveč. Če ste videli film Zadnji dobri možje, potem veste, za kaj gre.
Če talibanizem tako dobro cveti v Sloveniji, kaj potem počnemo v Afganistanu? Zakaj talibane preganjamo po Afganistanu, če pa jih imamo dovolj v Sloveniji? Res, hecno je, da smo v Afganistanu. Zakaj so že Američani napadli talibanski Afganistan? Iz več razlogov, toda eden izmed njih se je glasil: ker talibani zatirajo ženske. Ker grdo ravnajo z njimi. Ker jih omalovažujejo. Ker jih tlačijo v burke. Okej, ko so jih »osvobodili«, so sicer ugotovili, da je burka nekakšna narodna noša, tradicionalno afganistansko oblačilo, toda to ne spremeni dejstva, da so šli tja prav zato, da bi ženske osvobodili burk. Ergo: Afganistan so napadli zaradi moških, ki ženskam natikajo burke. Vprašanje ni, ali naj se Slovenija umakne iz Afganistana, ampak - ali naj Slovenija napade samo sebe? Kaj počnemo v Afganistanu, veste: nekaj plemenitega in dobrega, pravijo slovenski politiki. Širimo demokracijo in svobodo. In slovenski politiki pravijo, da tudi v Sloveniji počnejo nekaj plemenitega in dobrega. Problem je le v tem, da slika kaže drugače.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.