Darja Kocbek

 |  Mladina 20  |  Ekonomija

Elan in Vegrad pred evropsko komisijo

V obeh primerih je komisija dobila pritožbe tekmecev

Celovški dvori

Celovški dvori
© Borut Krajnc

Slovenska vlada je v zadnjih dveh tednih dobila od evropske komisije obvestili o preverjanju, ali je pomoč podjetjem v težavah v skladu s predpisi o državni pomoči. Uradniki v Bruslju bodo preverili, ali sta družbi Elan, ki proizvaja smuči, in Elan Marine, ki proizvaja plovila, v letih 2007 in 2008, ko sta bili v finančnih težavah, kot hčerinski družbi skupine Elan, ki je v državni lasti, prejeli skoraj 20 milijonov evrov pomoči v skladu s predpisi o državnih pomočeh. V Bruslju tudi preverjajo, ali je bila Vegradova prodaja 119 stanovanj v Celovških dvorih konec leta 2008 Mestni občini Ljubljana v skladu z določbami predpisov o državnih pomočeh. V obeh primerih so dobili pritožbe tekmecev.
Ker je bilo v zadnjih letih več podjetij v težavah deležnih različnih pomoči, še več jih bo pomoč potrebovalo za odpravo posledic finančne in gospodarske krize, smo državno Kapitalsko družbo (KAD), ki je lastnica pomembnega dela slovenskih podjetij in praviloma soodloča in sodeluje pri reševanju podjetij, vprašali, ali je pričakovati še več postopkov, kot jih je komisija začela zoper Elan, in kakšno je stališče KAD do pomoči Elanu. Vesna Razpotnik, vodja službe za kadre in strateško komuniciranje, nam je sporočila, da se bo postopek dejansko začel z uradno objavo v Evropskem uradnem listu. Takrat bodo v kapitalski družbi tudi seznanjeni z vsebino domneve oziroma povzetkom odločitev komisije. »Po objavi povzetka imamo vsi zainteresirani možnost izražanja pripomb k ugotovitvam. Šele po koncu tega postopka bo komisija sprejela odločitev, ali je primer skladen z evropskimi pravili o državnih pomočeh,« pravi.
Evropski komisar za konkurenčnost Joaquin Almunia je v sporočilu za javnost o začetku postopka preverjanja navedel, da se mora evropska komisija prepričati, »da kapitalske injekcije Elanu ne dajejo nepoštene gospodarske prednosti«. Tiskovna predstavnica komisarja Amelia Torres pa pojasnjuje, da bo naslednja faza v tem postopku objava nezaupnega povzetka odločitve komisije v registru državnih pomoči na spletni strani komisije in v uradnem listu. Čas objave tega nezaupnega povzetka je odvisen od tega, kako hitro se rešijo morebitna vprašanja o zaupnosti. Komisija namreč odločitev pošlje državi članici, ki jo ima pravico obvestiti o tem, da so nekateri elementi odločitve zaupni, čemur lahko sledi razprava o tem, kaj je zaupno. Ko bo objavljen nezaupen povzetek, bodo lahko po besedah tiskovne predstavnice vse zainteresirane strani izrazile svoje pripombe, na podlagi teh pa bo komisija sprejela končno odločitev o tem, ali je primer skladen z evropskimi pravili o državnih pomočeh.
»Iz naših pojasnil ministrstvu za finance nedvomno izhaja, da ne gre za nikakršno državno pomoč, temveč za zagotavljanje neprofitnih najemnih stanovanj, kar je izvirna naloga lokalne skupnosti skladno z zakonom o lokalni samoupravi, z nakupom stanovanj. Nakup stanovanj, katerih cena je 58 odstotkov oziroma 76 odstotkov tržne cene v obdobju nakupa, prav gotovo ne more biti državna pomoč,« pa o nakupu Vegradovih stanovanj pravijo v MOL. Za Vegrad je prijava »kot taka brezpredmetna, saj je bil poslovni odnos med partnerji vseskozi transparenten ter v skladu z vsemi zakonskimi določbami«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.