17. 6. 2010  |  Mladina 24  |  Ekonomija

Top flop: Krizni turizem

Eurostatovi končni podatki o turističnem prihodku lanskega leta kažejo, da se je trend zmanjševanja števila turističnih prenočitev, ki se je začel v letu 2008, v večini držav nadaljeval tudi lani. Na ravni celotne EU se je število prenočitev lani v primerjavi z letom 2008 zmanjšalo za 3,7 odstotka. Slovenija je bila ena redkih držav, ki je leta 2008 še beležila porast prenočitev (2,2 %), lani pa je zabeležila malenkosten, 0,7-odstoten padec in je tako v skupini držav, v katerih je kriza turizem (vsaj kar se tiče števila prenočitev) še najmanj prizadela. Podatki kažejo, da smo slovenski turizem reševali domači gostje, ki smo se raje odločali za verjetno cenejše počitnice na domačih tleh. Dejansko je Slovenija po rasti števila turističnih prenočitev domačih gostov med letoma 2009 in 2008 (7,6 %) prva v vsej EU. Število prenočitev tujih gostov se je v istem obdobju zmanjšalo za 6,8 odstotka.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.