17. 6. 2010  |  Mladina 24  |  Ekonomija

Top flop: Krizni turizem

Eurostatovi končni podatki o turističnem prihodku lanskega leta kažejo, da se je trend zmanjševanja števila turističnih prenočitev, ki se je začel v letu 2008, v večini držav nadaljeval tudi lani. Na ravni celotne EU se je število prenočitev lani v primerjavi z letom 2008 zmanjšalo za 3,7 odstotka. Slovenija je bila ena redkih držav, ki je leta 2008 še beležila porast prenočitev (2,2 %), lani pa je zabeležila malenkosten, 0,7-odstoten padec in je tako v skupini držav, v katerih je kriza turizem (vsaj kar se tiče števila prenočitev) še najmanj prizadela. Podatki kažejo, da smo slovenski turizem reševali domači gostje, ki smo se raje odločali za verjetno cenejše počitnice na domačih tleh. Dejansko je Slovenija po rasti števila turističnih prenočitev domačih gostov med letoma 2009 in 2008 (7,6 %) prva v vsej EU. Število prenočitev tujih gostov se je v istem obdobju zmanjšalo za 6,8 odstotka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.