Jure Trampuš

 |  Mladina 27

Matej in Gregor

Kako je minister Matej Lahovnik odšel iz stranke Zares in zraven obračunal z nekdanjim političnim sopotnikom Gregorjem Golobičem

Ljubezen pred letom dni: minister Matej Lahovnik na shodu za evropske volitve.

Ljubezen pred letom dni: minister Matej Lahovnik na shodu za evropske volitve.
© Borut Peterlin

Odhod ministra Mateja Lahovnika iz stranke Zares (in morda tudi iz Pahorjeve vlade) ni bil nepričakovan. Lahovnika je zadnje leto z Zaresom povezovalo bolj malo. Ni hodil na sestanke stranke, ni se pojavljal na njenih srečanjih, v javnosti ni želel komentirati strankarskih vprašanj. Uradno je bil v tem času sicer še vedno član sveta stranke, a to je bilo tudi vse. Javno oznanjeni odhod je samo udejanjil tisto, kar je bilo jasno že od izbruha afere Ultra. Lahovnik se je s stranko Zares in z njenim predsednikom Gregorjem Golobičem razšel že junija lani.
Nekateri člani stranke so v svojih mnenjih o zdaj že bivšem članu zelo neposredni. »Niti ni šlo samo za Ultro. To, da bo šel, je bilo jasno že dolgo, spomladi mu je Gregor Golobič ponudil vodenje stranke, pa ga ni prevzel. Zakaj? Ker sam vseskozi igra igro, kako naj on, ne stranka, pač pa Matej Lahovnik, preživi v politični situaciji.« Že na samem začetku naj bi šlo za ideološke razlike, na eni strani naj bi bil minister, katerega politični credo je medijska prepoznavnost, »ki jo gradi, priznam, zelo uspešno, tako da reagira na dnevne dogodke, lovi aktualne teme in se pojavlja na prvih straneh, na drugi strani pa je stranka, ki bi morala delati skupaj, a je Lahovnik vseskozi delal samo zase«. Tako naj bi Zaresovi ministri želeli na začetku mandata te vlade skupaj voditi nekaj projektov zaradi strankarske prepoznavnosti, a je minister Lahovnik to zavrnil. »Njegova taktika se je sicer izkazala za zelo uspešno. Postal je eden od najbolj priljubljenih politikov. A za stranko je velik problem, če ima med svojimi člani zelo inteligentnega politika, ki pa se je odločil, da bo raje delal zgolj zase.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.