Jure Erznožnik

 |  Mladina 28  |  Svet

Bodo Francozi dobili svoj Watergate?

Marsikateri politični analitik je prepričan, da navedbe nekdanje knjigovodkinje zakoncev Bettencourt, dedičev imperija L'Oréal, držijo: politiki z desnice, tudi sedanji predsednik republike, naj bi že desetletja prejemali kuverte

V nedeljo zvečer nekaj po 20. uri je Anny Poursinoff, nekdanja medicinska sestra in leta 2004 izvoljena svetnica v pokrajinskem svetu pokrajine Île-de-France, postala četrta poslanka zelenih v 577-članskem francoskem parlamentu. Z nekaj manj kot 52 odstotki glasov je v mestecu Rambouillet nedaleč od Pariza, v tradicionalno desničarskem fevdu departmaja Yvelines v že omenjeni pokrajini, po številnih volilnih peripetijah, v katere se je z lažnivim letakom v času tik pred drugim krogom volitev septembra lani vmešal tudi župan mesteca in predsednik francoskega senata, Gérard Larcher, zmagala proti kandidatu vladajočega Združenja ljudskih gibanj (Union pour un mouvement populaire, UMP), dosedanjemu poslancu iz tega volilnega okraja, Jean-Frédéricu Poissonu. Volilna zmaga kandidatke liste Europe Ecologie, ki bo v parlamentu zastopala barve demokratične republikanske levice, sama po sebi v nacionalnem merilu ne bi mogla tako odzvanjati, če ne bi Francozi vsakega neposrednega glasovanja razumeli kot kazalca trenutnega razmerja političnih moči v državi. Čeprav je šlo za volitve z le nekaj deset tisoč volilnih upravičencev in je bila volilna udeležba razmeroma nizka, so v ponedeljek zjutraj o zmagi Poursinoffove vsi časniki v državi poročali na prvih straneh. Medtem ko so državljani istega dne pričakovali nekaj dni prej napovedani enourni večerni intervju predsednika republike na nacionalni televiziji, so mediji pisali, da naj bi šlo za še eno v nizu klofut vladajoči garnituri. Volivci naj bi ji namreč ponovno poslali jasen signal, da jim je sarkozizem zrasel čez glavo, a tudi, da že komaj čakajo predsedniške volitve 2012, ko naj bi imela levica prvič po sedemnajstih letih, preživetih v opoziciji, spet resne možnosti za naskok na Elizejsko palačo. Četudi je še močno prezgodaj, da bi se levica, ki ji po porazu na volitvah 2007 še ni uspelo povsem združiti svojih vrst, na podlagi udobnih izidov evropskih in pokrajinskih volitev, že veselila morebitnega uspeha svojega predsedniškega kandidata čez slabi dve leti, pa sedanji način vodenja države in vse pogostejše afere, v katere so domnevno vpleteni najvišji predstavniki oblasti, tudi predsednik republike, vodo vse bolj napeljujejo na njen mlin.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.