Staš Zgonik

 |  Mladina 32

Zmeda črk namesto knjige

Deset let po določitvi človeškega genoma je tehnologija nesluteno napredovala, naše znanje je še vedno pomanjkljivo, Slovenija pa je v precejšnjem znanstvenem zaostanku

Damjana Rozman v laboratoriju Centra za funkcionalno genomiko in biočipe

Damjana Rozman v laboratoriju Centra za funkcionalno genomiko in biočipe
© Borut Krajnc

Leta 1977 prvi virus, leta 1995 prva bakterija, leta 2000 prvi sesalec - človek. Takšno je zelo površno časovno zaporedje napredka v določanju genskih zapisov (genomov) živih organizmov. Določitev človeškega genoma je bila takrat izjemno pomembna in je zaposlovala na stotine znanstvenikov iz več držav. Odkar pa sta Francis Collins (vodja javno financiranega projekta Human Genome Project) in Craig Venter (vodja konkurenčnega komercialnega določanja človeškega genoma) v Beli hiši skupaj s takratnim ameriškim predsednikom Billom Clintonom in z britanskim premierom Tonyjem Blairom naznanila skorajšnje dokončanje svojih projektov, se je tehnologija za določanje genskih zaporedij razvijala z izjemno hitrostjo. Stroški določanja genoma so se med letoma 1999 in 2009 zmanjšali za 14.000-krat. Konzorcij Human Genome Project je za svoj dosežek potreboval 3 milijarde dolarjev, danes pa lahko naročite izdelavo genoma že za manj kot 20 tisoč dolarjev. Francis Collins je v reviji Nature ponudil še en zanimiv primer. Gen, ki povzroča cistično fibrozo (redko gensko bolezen), so raziskovalci iz več laboratorijev s skupnimi močmi odkrili leta 1989, po več letih dela in porabljenih 50 milijonih dolarjev. »Danes bi dober študent z dostopom do interneta in ustrezno opremo to lahko napravil v nekaj dneh.« Kot poudarja dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, je zadnja leta »rast zmogljivosti določanja sekvenc DNK precej hitrejša kot rast zmogljivosti računalnikov po znamenitem Moorovem zakonu«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.