Staš Zgonik

 |  Mladina 33  |  Ekonomija

Top flop: Oživljanje trgovine

Vir: Eurostat

Trgovinska menjava Evropske unije se je med januarjem in majem letos v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala z vsemi njenimi največjimi trgovskimi partnerji. Izjema je le uvoz izdelkov iz ZDA, ki je padel za 8 odstotkov. Najbolj se je povečal izvoz v Brazilijo (51%), pri uvozu pa se je najbolj povečal obseg uvoženega blaga iz Rusije (45 %). Zunanjetrgovinski presežek EU z ZDA se je v tem obdobju podvojil in zdaj znaša 25 milijard evrov, na drugi strani pa se je skoraj podvojil tudi zunanjetrgovinski primanjkljaj z Rusijo, na 32 milijard evrov. Od držav članic EU je največji zunanjetrgovinski presežek v prvih petih mesecih 2010 zabeležila Nemčija (60 milijard evrov), največji primanjkljaj pa Velika Britanija (43 milijard evrov). Z izjemo dveh držav se je izvoz vseh držav v obravnavanem obdobju povečal, slovenski za 13 odstotkov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.