Ivan Leban

 |  Mladina 35  |  Družba

Nobelova nagrada

Vsako leto od leta 1910 Nobelova fundacija v Stockholmu izpolni zahtevo Alfreda Nobela, ki jo je zapisal v oporoki, in podeli Nobelovo nagrado za dosežke v fiziki, kemiji, fiziologiji ali medicini, literaturi in za prizadevanja za mir. Od leta 1968 tudi švedska banka Sveriges Riksbank podeljuje podobno nagrado v ekonomskih znanostih v spomin na Alfreda Nobela. Nagrado sestavljajo medalja, osebna diplomska listina in denarna nagrada. Gre za nagrado ljudem, ki so v preteklem letu s svojimi odkritji ali izumi največ prispevali k blaginji človeštva. Lahko pa se fundacija odloči, da podeli nagrado tudi za pomembne dosežke iz preteklosti.
Seveda se takoj postavi vprašanje, zakaj ni Nobelove nagrade za matematiko. Četudi obstaja precej nenavadnih razlag te Nobelove odločitve, je dejstvo, da je bil inženir, izumitelj in industrialec in se ni posebej zanimal za matematiko oziroma za »teoretske« znanosti. Nobelove nagrade se zato podeljujejo predvsem za uporabne raziskave. Vendar se pogosto izkaže, da teh uporabnih raziskav brez ustreznih temeljnih teoretskih ra-ziskav ne bi bilo. V skladu s tem so Nobelove nagrade iz fizike in kemije praviloma podeljene za uspešno eksperimentalno delo in izume in ne za teoretske dosežke.
Mogoče je malo znan podatek, da je bilo do sedaj podeljenih 829 Nobelovih nagrad, od tega samo 41 ženskam. Najmlajši nobelovec je bil sir Lawrence Bragg, ki je nagrado prejel star komaj 25 let. Jean Paul Sartre in Le Duc Tho sta zavrnila Nobelovo nagrado, prvi za literaturo, drugi za mir. Adolf Hitler je trem nemškim znanstvenikom prepovedal prevzeti Nobelovo nagrado (Richardu Kuhnu, Adolfu Butenandtu in Gerhardu Domagku), Sovjetska zveza pa je od Borisa Pasternaka zahtevala, da se ji odreče. Najbolj znani dobitniki dveh Nobelovih nagrad so John Bardeen (za fiziko 1956 in 1972), Marie Curie (za fiziko 1903 in za kemijo 1911), Linus Pauling (za kemijo 1954 in za mir 1962) in Frederick Sanger (za kemijo 1958 in 1980).
Prejeti Nobelovo nagrado za delo za blaginjo vsega človeštva je izjemna čast, vrednost Nobelove nagrade pa je le približno milijon evrov. Vsi dodatni podrobnejši podatki o Nobelovi nagradi so dosegljivi na spletni strani http://nobelprize.org.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.