Ivan leban

 |  Mladina 35  |  Družba

Otok Mainau

Otok Mainau na Bodenskem jezeru

Otok Mainau na Bodenskem jezeru

Lindau je majhno mestece v najbogatejši nemški pokrajini Baden-Württemberg ob Bodenskem jezeru. To ledeniško jezero si delijo Nemčija, Švica in Avstrija in je 70 km dolgo in 15 km široko. Jezero je znano po otočku Mainau, ki ga imenujejo otok rož. Na otoku je živelo veliko plemiških družin in je bil med drugim med 30-letno vojno v 17. stoletju v švedski lasti. Od leta 1932 je v lasti družine Bernadotte. Priimek Bernadotte je francoskega izvora. Jean Baptiste Bernadotte je bil leta 1810 general v vojski Napoleona Bonaparteja. V tistem času je Švedska imela kralja, ki ni imel naslednika, in Jean Baptiste Bernadotte je bil izvoljen za švedskega kronskega princa. Po smrti švedskega kralja leta 1818 je postal švedski kralj. Od takrat člani švedske kraljeve družine nosijo priimek Bernadotte. Sedanji švedski kralj je Karl XVI. Gustav Bernadotte, nasledila pa ga bo nedavno poročena hči Viktorija. Na otoku Mainau živi grofica Bettina Bernadotte z družino, od leta 1974 je otok Mainau v lasti Fundacije grofa Lennarta Bernadotta. Mainau je otok rož in neokrnjene narave. Na njem je zasajenih 500 različnih dreves, tudi sekvoja iz leta 1864, in prek 200 različnih vrst rododendronov in azalej. V rastlinjaku gojijo eksotična drevesa, palme, agave in kaktuse, posebej vredne ogleda so vrtnice, ki jih je 30.000 (1500 različnih zvrsti), poleg njih pa še 20.000 dalij (250 različnih zvrsti). Arboretum in cvetlične vrtove si na otoku vsako leto ogleda neverjetno število obiskovalcev - več kot 1,5 milijona.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.