Darja Kocbek

 |  Mladina 41  |  Ekonomija

Prezadolženi Dars se bo še zadolževal

Prometni minister Patrick Vlačič pravi, da Dars v predvidenih rokih ne bo mogel vrniti niti starih kreditov

Minister Vlačič in Dars ...

Minister Vlačič in Dars ...
© Marko Pigac

»Zadolženost Darsa trenutno znaša približno štiri milijarde evrov. V obdobju 2004-2008 je prišlo do zelo pospešenega zadolževanja in umika proračunskih sredstev, zato se je zadolženost družbe v tem obdobju povečala bolj, kot je bilo predvideno. Upravi Darsa sem naložil, da čim prej pripravi predlog reprogramiranja kreditov. Rešitev je torej v drugačnih kreditnih aranžmajih, saj sicer do leta 2020 ni mogoče zagotoviti tako obsežnih sredstev,« je ta teden dejal minister za promet Patrick Vlačič. Da je Dars ob podpori politike pri zadolževanju vseskozi imel prevelik apetit in zato kreditov, ki jih je najel, ne bo zmogel odplačati v načrtovanih rokih, je jasno že nekaj časa, samo nihče od politikov in na Darsu tega ni hotel slišati. Kreditodajalcem, največji je Evropska investicijska banka (EIB), se nikakor ni treba bati, da denarja, ki so ga posodili Darsu, ne bi dobili vrnjenega. Vsi Darsovi krediti so namreč zavarovani z državnim poroštvom, kar pomeni, da za njihovo vrnitev jamči davkoplačevalec.
Če avtocestni družbi ne bo uspelo doseči dogovora o reprogramiranju kreditov oziroma o zamenjavi obstoječih kreditov z novimi z daljšim rokom odplačevanja, kar seveda ni brezplačno, bodo kreditodajalci preprosto prišli po denar k ministru za finance. A očitno vlada vsaj uradno na to možnost ne računa. Tudi Dars očitno ne, saj je njegov nadzorni svet ravnokar soglašal, da sme uprava najeti dodatnih 70 milijonov evrov kredita. Toda v postopku sprejemanja je zakon o preoblikovanju Darsa v običajno gospodarsko družbo, v katerem vlada predlaga, da Dars po preoblikovanju ne bo več mogel najemati kreditov z državnim poroštvom. To pomeni, da bo moral sam kreditodajalce prepričati, da je dolg sposoben vrniti. Ker kot jamstvo za vrnitev ne bo mogel zastaviti avtocest, se postavlja vprašanje, kdo mu bo sploh pripravljen dati nove kredite. Je nadzorni svet pohitel zato, da bi Dars za ta kredit dobil še državno poroštvo?
V službi za komuniciranje na Darsu pravijo, da bo ta kredit »namenjen za realizacijo predvidenih del in za zagotovitev virov sredstev, predvidenih z letnim načrtom razvoja in obnavljanja avtocest za leto 2010, ki ga je sprejela vlada in z njim soglašal državni zbor«. Eldina Knez, tiskovna predstavnica ministrstva za promet, pa nam je pojasnila, da je predlog zakona o Darsu trenutno v parlamentarni proceduri. Druga obravnava je že uvrščena na novembrsko sejo. Zakon pa bo začel veljati takoj po sprejetju.
Darsov vir za odplačilo kreditov je cestnina. Minister Vlačič je pojasnil, da dviga cen vinjet ne načrtuje, ker meni, da je »zdajšnji cenovni režim primeren«. Zapleta pa se tudi pri uvedbi elektronskega sistema cestninjenja brez ustavljanja za tovornjake. Minister kot razlog za zamude zdaj navaja EU. »Preden nam EU nalaga uvedbo cestninjenja v prostem prometnem toku, bi bilo prav, da določi, da je interoperabilna naprava OBU obvezna oprema za celotno EU,« je povedal. Na Darsu pojasnjujejo, da so letos vse obveznosti zaradi najetih kreditov poravnavali iz tekočega poslovanja, predvsem iz prihodkov od cestnin, ki so bili v prvih sedmih mesecih letos za 34 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.