Vanja Pirc

 |  Mladina 43  |  Družba

Banski dvori

Anonimno pismo ravnatelju ljubljanske Drame očita zanemarjanje ravnateljske funkcije in finančno oškodovanje javnega zavoda

Ravnatelj ljubljanske Drame Ivo Ban na slovesnosti ob nastopu mandata leta 2008

Ravnatelj ljubljanske Drame Ivo Ban na slovesnosti ob nastopu mandata leta 2008
© MIHA FRAS

V SNG Drami Ljubljana, našem osrednjem gledališkem hramu, je za prihodnji teden napovedana premiera. Na malem odru, torej v Mali Drami, bodo 5. novembra uprizorili Lunine mene, najnovejše besedilo znamenitega ameriškega dramatika, igralca in režiserja Sama Sheparda, v katerem se stara prijatelja med čakanjem luninega mrka spominjata mladosti. Predstavo, ki z bridkostjo in s pikrim humorjem govori o starosti, izgubljanju in (ne)zanesljivosti spomina, ki ga načenjajo zametki demence in kaplje viskija, je režiral Boris Cavazza, hkrati pa upodablja tudi enega od prijateljev, Amesa. V vlogi drugega prijatelja, Byrona, nastopa Ivo Ban, dolgoletni igralec ljubljanske Drame, ki ima za seboj več kot 150 vlog in je dobitnik številnih nagrad. Leta 1996 je s 47 leti postal doslej najmlajši dobitnik Borštnikovega prstana.
Ivo Ban je poleg tega ravnatelj ljubljanske Drame, to pomeni, da je odgovoren za njeno poslovanje in umetniško vodenje. Na ta položaj ga je leta 2008 imenoval tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti, njegova odločitev pa je zbudila precejšnjo pozornost javnosti. Razlog ni bil toliko v tem, da Ban ni imel menedžerskih izkušenj, ali v tem, da je postal eden redkih igralcev na čelu slovenskih gledališč, saj vodstvene položaje večinoma zasedajo režiserji. Njegovo imenovanje je bilo zanimivejše zato, ker se je Simoniti takrat odločil, da bo Bana imenoval namesto dolgoletnega ravnatelja Janeza Pipana, ki je to gledališče vodil štirinajst let in mu je v tem času z bistveno večjim številom premier, odmevnih uprizoritev in mednarodnih gostovanj, pa tudi zato, ker so se v gledališče vrnili gledalci in so nekatere predstave postale prave uspešnice, povrnil prej za dolgo izgubljeni naslov vodilnega slovenskega gledališča. Mandati seveda niso večni, a ker Simoniti ni nikoli natančno pojasnil, zakaj se je odločil zamenjati Pipana, in ker razlogi potemtakem niso bili strokovne narave, so bili najverjetneje povezani s tem, da je Pipan, ki je bil tedaj predsednik Nacionalnega sveta za kulturo, skritiziral kakšno vladno odločitev, in še bolj s tem, da je pred zadnjimi predsedniškimi volitvami podprl kandidata LDS Mitjo Gasparija, čeprav se je pozneje kot komentator od njega distanciral. Ban je bil medtem nekajkrat opažen na prireditvah Simonitijeve SDS in je bil morda tudi zato primernejši kandidat.
Kakorkoli že, Ban je leta 2008 postal novi ravnatelj ljubljanske Drame. Številni člani igralskega ansambla so njegovo imenovanje sprejeli z odobravanjem, saj je napovedoval razbremenitev igralcev in bolj sproščeno ozračje. Hkrati je ostal tudi eden izmed njih. Čeprav drugače od vodij vodilnih gledališč v drugih državah nima vrste pomočnikov, ki bi mu bistveno olajšali sočasno finančno upravljanje hiše in snovanje repertoarja, se je odločil, da bo ob ravnateljevanju še naprej opravljal tudi igralsko delo. Njegova pogodba o zaposlitvi to sicer dopušča, a le pod pogojem, da zaradi dvojnega dela ni moteno delovanje javnega zavoda in da pred tem pridobi soglasje sveta zavoda. Svet zavoda je za njegovo dvojno delo ves čas vedel. Mnenja o tem, ali Banova igralska dejavnost dopušča, da ravnateljsko funkcijo opravlja v polnem obsegu, pa so že ves čas različna.
Zakaj? Zato, ker vodje gledaliških hiš svojo primarno režisersko ali igralsko dejavnost navadno zmanjšajo na minimum. Tudi prejšnji ravnatelj Pipan je denimo režiral le peščico predstav, Ban pa se je odločil za drugačno pot. Obdržal je več starih vlog, lotil pa se je tudi nekaj novih. Te dni ga lahko gledamo v vlogi Byrona v že prej omenjeni predstavi Lunine mene, v vlogi komandirja policijske postaje Rudija Marklja v prav tako sveži predstavi Totenbirt, v vlogi bogatega Juda Abrama Abramoviča Vengeroviča v predstavi Platonov in v vlogi Jacka v že starejši predstavi Jez. Nastopa pa tudi v nekaterih drugih predstavah. Vsaka od vlog terja priprave in teh pred vsako ponovitvijo ni malo. A ker gre večinoma za manjše vloge, ga pri vodenju Drame menda ne obremenjujejo pretirano.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.