Darja Kocbek

11. 11. 2010  |  Mladina 45  |  Ekonomija

Kalkulator: Kratke novice

Paradni izvozni artikel

Paradni izvozni artikel
© Alenka Peterlin

Rast izvoza in uvoza

Slovenski izvoz je bil po začasnih podatkih v obdobju od januarja do septembra letos vreden 13,4 milijarde evrov, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani za 13,6 odstotka več, uvoz pa je dosegel vrednost 14,1 milijarde evrov, kar je za 12,9, odstotka več kot v prvih devetih mesecih 2009, je sporočil državni statistični urad. To pomeni, da je primanjkljaj Slovenije v blagovni menjavi s tujino znašal 374 milijonov evrov. Septembra letos je bil izvoz blaga vreden 1,7 milijarde evrov, uvoz pa 1,76 milijarde evrov. V države EU so slovenska podjetja septembra letos prodala blago v vrednosti 1,2 milijarde evrov, kar je 72,6 odstotka celotnega izvoza, iz držav članic EU pa so uvozila za nekaj manj kot 1,4 milijarde evrov blaga, ker je 78,8 odstotka vsega uvoženega blaga.

Sodelovanje s Turčijo

Podpredsednik Gospodarske zbornice Izmir Akin Kazancoglu je na slovensko-turškem poslovnem forumu v Ljubljani kot zanimive sektorje za slovenska podjetja v Turčiji izpostavil logistiko, kongresni in sejemski turizem, zdravstveni turizem in križarjenja, obnovljive vire energije, ekološko kmetijstvo in živilsko industrijo ter razvite industrije. Turčija je ena redkih držav, kamor je Slovenija v kriznem letu 2009 povečala izvoz, je povedal direktor Centra za konkurenčnost pri GZS Aleš Cantarutti. Slovenija je lani v Turčijo izvozila za 151,2 milijona evrov blaga, od tam pa ga uvozila za 144,7 milijona evrov.

Ministrica o vlogi pohištvene industrije

Pohištvena industrija je pomemben del gospodarstva, zato mora na poti k razvoju države odigrati aktivno vlogo, je ob odprtju sejma pohištva Ambient Ljubljana dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Pohištvena industrija deluje v vse bolj konkurenčnem okolju, v katerem se pojavljajo vedno novi proizvajalci iz držav z nizko plačano delovno silo, zato je treba po njenem mnenju za ohranjanje konkurenčnega položaja slovenskih proizvajalcev bistveno več pozornosti nameniti oblikovanju in proizvodnji visoko kakovostnih izdelkov z lastno blagovno znamko ter iskanju novih izvoznih trgov.

Bole o plačah

Povečanje plač v javnem sektorju, ki ga zahteva nov plačni zakon, je resen kratkoročen in še bolj dolgoročen problem ekonomske politike, v novi publikaciji Gospodarska gibanja piše ekonomist Velimir Bole. Povečanja plač, ki so potrebna, bi bilo treba po njegovem prepričanju precej bolj razdrobiti in podaljšati v prihodnost, da bi bila ustrezna letna povečanja enotnih stroškov dela v javnem sektorju tolikšna, kot so povprečno v EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.