Darja Kocbek

 |  Mladina 2  |  Ekonomija

Za učinkovitejšo rabo energije

Za projekte za povečanje energetske učinkovitosti je letos na voljo tudi 146 milijonov evrov iz proračuna EU

K povečanju energetske učinkovitosti lahko največ pripomore stanovanjski sektor.

K povečanju energetske učinkovitosti lahko največ pripomore stanovanjski sektor.
© Arhiv Mladine

Članice EU morajo narediti več za povečanje energetske učinkovitosti, da bo na ravni EU mogoče izpolniti cilj iz energetsko-podnebnega svežnja. Če bodo države članice ostale pri sedanjih ukrepih, bodo do leta 2020 lahko povečale energetsko učinkovitost le za devet odstotkov, cilj v energetsko-podnebnem svežnju pa je 20 odstotkov. Evropska komisija je pravkar napovedala, da bo zaradi tega od držav članic zahtevala dodatne ukrepe, evropski parlament pa zahteva, da bi morali cilj za povečanje energetske učinkovitosti za 20 odstotkov do leta 2020 spremeniti v zavezujočega. Zdaj namreč ni zavezujoč, cilja za povečanje deleža obnovljivih virov na 20 odstotkov in za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za 20 odstotkov pa sta zavezujoča. Če cilj ni zavezujoč, se državam članicam v primeru, da ga ne izpolnijo, ni treba bati odškodnine, ki jim jo lahko dosodi sodišče EU.
Slovenija že več let prek Eko sklada deli finančne spodbude za izvajanje ukrepov za povečanje energetske učinkovitosti. Letos je spet na voljo 12 milijonov evrov. Na razpis se je že mogoče prijaviti, odprt pa bo, dokler denar ne bo porabljen. Deset milijonov evrov je na voljo za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih hišah in posameznih stanovanjih, dva milijona evrov pa za omenjene ukrepe v stanovanjskih blokih.
Za večino ukrepov je mogoče pridobiti spodbudo v višini do 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe. Na voljo pa je tudi še denar iz lanskega razpisa, ki so ga podaljšali do konca marca letos oziroma do porabe denarja. Na skladu pravijo, da vsega denarja prek lanskega razpisa niso mogli razdeliti predvsem zato, ker občani od bank težje dobijo kredit, za nekatere ukrepe pa spodbude ni mogoče dobiti, če so financirani s kreditom. Podjetja in samostojni podjetniki pa so izvedli manj ukrepov za povečanje energetske učinkovitosti zaradi krize.
Za povečanje energetske učinkovitosti je letos iz proračuna EU na voljo 146 milijonov evrov, ki jih države članice na podlagi evropskega načrta za spodbude gospodarstvu niso mogle porabiti za svoje energetske projekte. Denar, ki ga bodo naložili v posebnem skladu, bo mogoče med drugim dobiti za projekte za prenovo stavb, ki vključuje rešitve za učinkovitejšo rabo energije in uvedbo uporabe obnovljivih virov energije, za čisti javni transport, pametno merjenje porabe energije, pametna omrežja, lokalno infrastrukturo vključno s pametnim sistemom javne razsvetljave in druge projekte, ki vključujejo uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Da mora povečanje energetske učinkovitosti postati ena od temeljnih nalog EU, saj je to najučinkovitejša pot za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in tudi za zmanjšanje računov za energijo, ki jih plačujejo porabniki, so se na neformalnem zasedanju sveta EU za energijo septembra lani strinjali energetski ministri iz članic EU. K povečanju energetske učinkovitosti lahko največ pripomore stanovanjski sektor, predvsem s prenovo stavb. Za financiranje prenove zasebnih in javnih stavb, pa tudi industrijskih objektov, da bo poraba energije za ogrevanje in hlajenje učinkovitejša, bo treba bolje kot doslej uporabiti denar za regionalni razvoj iz proračuna EU, so prepričani ministri.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.